Több ukrajnai menekült érkezik Litvániába

2023. december 3., 18:50

Litvániában 2023 novemberében nőtt az Ukrajnából érkező menekültek napi száma. Múlt héten 173 ukrán állampolgár érkezett és regisztrált az EU-tagországban – jelentette a TSZN a delfi.lt nyomán.

A teljes körű háború kezdete óta csaknem 83 ezer ukrán menekült érkezett Litvániába, közülük több mint 12 ezer gyermek.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet vilniusi irodája (IOM Litvánia) szerint mostanáig már több mint 30 ezer menekült tért vissza Ukrajnába.

A Litván Állami Adatügynökség szerint októberben még naponta 15‒17 Litvániába érkezett ukránt regisztráltak. November elejétől az átlagos számuk ismét napi 20‒25 főre emelkedett.

A legtöbb, mintegy 20 ezer ukrán menekült Vilniusban telepedett le, körülbelül 10 ezer Kaunasban, további 6,5 ezer Alytusban és Klaipedában él.

A Litván Állami Adatügynökség szerint Litvániában a felnőtt ukránok 98%-a (csaknem 55 000 fő) dolgozik.

Az IOM Litvánia tanulmánya feltárta, hogy egyre növekszik azoknak az ukránoknak a száma, akik hosszabb ideig Litvániában szándékoznak maradni. Míg a háború első napjaiban az ukrán menekültek pénzügyi, lakhatási és ügyintézési segítséget kértek, most az Ukrajnából érkezettek a litván nyelvtanfolyamok iránt érdeklődnek a leginkább, melyek elvégzése után képesítést igénylő munkát kaphatnak.

(tsn.ua/Kárpátalja)