Az interneten terjed az álhír, amely szerint az ukránoknak fizetniük kell a belépésért a schengeni övezet országaiba

2023. december 5., 08:43

Az oroszbarát média azt az álhírt terjeszti, hogy az Európai Unió 2023. december 1-jétől fizetős beléptetési rendszert vezet be minden külföldi, így az ukránok számára is, és életbe lépteti az ETIAS-rendszert. Ez azonban manipuláció – jelentette a TSZN a Spravdi Telegram-csatorna nyomán.

Valójában a határátlépésben nem lesz változás, mert az Európai Tanács októberi ülése értelmében az ETIAS-rendszer (a vízummentesség előzetes ellenőrzésének programja minden utazó számára – nem vízum) bevezetését csak 2025 tavaszára tervezik – írják a Gwara Media projekt tényellenőrzői.

„Az új informatikai architektúra megvalósításának új ütemterve előírja, hogy az Entry/Exit rendszer (egy elektronikus adatbázis, amely a külföldi útlevelek kézi bélyegzését váltja fel) 2024 őszén, az ETIAS pedig 2025 tavaszán lesz üzemkész” – írják.

Ráadásul maga az Európai Tanács sem tett bejelentést az ukránok vízummentességének megszüntetéséről, de a schengeni övezet országaiba való belépéshez kötelező lesz az ETIAS engedély beszerzése a rendszer beindítása után – teszi hozzá a TSZN.

(tsn.ua/Kárpátalja)