Beregszászi és dédai hittanosok kirándulása

Olvasói levél

2023. december 5., 17:30 , 1188. szám

A Beregszászi Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (BKÉSZ) szervezésében a Kárpát-medencei Magyarok Evangelizációjáért Alapítvány támogatásával december 2-án a beregszászi római katolikus hittanosok és a dédai elsőáldozásra készülő görögkatolikus hittanosok közös kiránduláson vettek részt Nyíregyházán és Máriapócson. A kirándulás során Nyíregyházán tárlatvezetéssel egybekötve megtekintették Európa első Görögkatolikus Múzeumának állandó kiállítását. Köszönet érte a múzeum igazgatónőjének, Szabó Irénnek. Ezt megelőzően megtekintettek egy rövid dokumentumfilmet a magyarországi görögkatolikus egyház történetéről. A kiállítás során a hittanosoknak lehetőségük nyílt számos interakciót kipróbálni. Ezt követően ellátogattak a Nyíregyházi Egyházmegye Szent Miklós-főszékesegyházába, ahol Orosz István atya mutatta be a nemrégiben gyönyörűen felújított templomot.

Ezután rövid séta következett a Nyíregyháza belvárosában éppen megnyílt adventi vásáron, majd Máriapócsra vezetett a hittanosok útja. A zarándokházban elfogyasztott ebéd után a Máriapócsi Kegytemplom kántora, Pindzsu István segítségével megismerhették a gyermekek a kegytemplom történetét. Közös és egyéni imára is sor került. Imádkoztak a békéért, családjaikért. Ezután kegytárgyakat vásároltak a kegytárgyboltban. Az utazás során a gyermekek imádkoztak, barátkoztak, énekeltek, kvízjátékot játszottak a nap során látottakból, tanultakból.

A nap végén mind a hittanosok, mind az őket kísérő a hitoktatók lelkileg feltöltődve tértek haza. A program megszervezéséért és lebonyolításáért köszönet a beregszászi és dédai hitoktatóknak Bárdos Viktóriának, Szibert Klárának és Simon Mónikának, valamint a BKÉSZ részéről Szász Mariannának és Jakab Eleonórának.           

JN