Kolomojszkij vizsgálati fogságban marad

2023. december 6., 09:20 , 1188. szám

A kijevi Sevcsenko Kerületi Bíróság meghosszabbította Ihor Kolomojszkij üzletember előzetes letartóztatását – jelentette az Ukrinform november 28-án.

A bírósági határozat rendelkező része egyebek mellett kimondja, hogy Kolomojszkij 2024. január 26-ig marad vizsgálati fogságban, s 3 milliárd 712 ezer hrivnya óvadék ellenében helyezhető szabadlábra.

Mint arról beszámoltunk, szeptember 2-án a Gazdasági Biztonsági Hivatal (BEB) és az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) Kolomojszkijt a Büntető törvénykönyv 190. cikkelye alapján csalással és a 209. cikkelynek megfelelően bűncselekménnyel szerzett vagyon legalizálásával (pénzmosás) gyanúsította meg.

A BEB és az SZBU munkatársai azzal vádolják Kolomojszkijt, hogy 2013–2020 folyamán több mint félmilliárd hrivnyát legalizált, vitt külföldre az ellenőrzött bankintézetek infrastruktúráján keresztül.

Ebben az ügyben a fővárosi Sevcsenko Kerületi Bíróság elrendelte Kolomojszkij előzetes letartóztatásba helyezését ez év december 2-áig, s mintegy 3,8 milliárd hr óvadékot állapított meg a számára.

Ugyanakkor a Nemzeti Korrupcióellenes Iroda (NABU) szeptember 7-én Ihor Kolomojszkijt, a PrivatBank egykori végső haszonélvezőjét és az általa szervezett csoport öt tagját a bank pénzeszközeinek elsikkasztásával gyanúsította meg több mint 9,2 milliárd hr összegben.

(zzz/ukrinform.ua)