NATO–Ukrajna Tanács: Elfogadták Ukrajna éves felkészülési programját

2023. december 6., 13:27 , 1188. szám

A NATO–Ukrajna Tanács első külügyminiszteri szintű ülésén november 29-én elfogadták az Ukrajnának a szervezethez való csatlakozását segíteni hivatott Éves Nemzeti Programot. Ezt Jens Stoltenberg, a Szövetség főtitkára jelentette be a találkozó eredményeit ismertetve. A program az energiabiztonságra, az innovációra és az interoperabilitásra terjed ki – mondta el a főtitkár, akit a DW idéz.

„Átalakítjuk a NATO komplex segélycsomagját egy többéves segélyprogrammá, támogatva Ukrajnát az átállásban a szovjet korszakból (felszerelés és szabványok tekintetében – a szerk.) a NATO felszerelésére és szabványaira, biztosítandó fegyveres erőinek és a mi fegyveres erőinknek a teljes operatív interoperabilitását” – hangsúlyozta Stoltenberg.

Miközben Ukrajna fejlődik, Oroszország hanyatlik

Stoltenberg megjegyezte, hogy Ukrajna 2022-es sikerei után a kijevi, harkivi és herszoni ellentámadásokban, az ország fegyveres erői idén is vereséget mérnek az Oroszországi Föderációra a harctéren. Felhívta a figyelmet arra, hogy Ukrajna mára felszabadította az Oroszországi Föderáció által eredetileg megszállt terület felét, és csapásokat mér Oroszország fekete-tengeri flottájára.

„A legfontosabb, hogy Ukrajna szuverén, független, demokratikus nemzetként győzött. Ez nagy eredmény – nagy győzelem” – jegyezte meg a főtitkár.

Eközben szerinte Oroszország „politikailag, katonailag és gazdaságilag gyengül”. Stoltenberg úgy véli, „mindez hangsúlyozza Putyin stratégiai hibáját az ukrajnai invázióval”.

Ajánlások a kiemelt ukrajnai reformokra

A NATO–Ukrajna Tanács ülésén a külügyminiszterek megvitatták Ukrajna szövetségi tagsághoz vezető útját, és ajánlásokat fogalmaztak meg a kiemelt ukrajnai reformokra vonatkozóan, beleértve a korrupció elleni küzdelmet, a jogállamiság megerősítését, valamint az emberi és kisebbségi jogok támogatását – mondta el a főtitkár.

A Tanács zárónyilatkozata kiemeli, hogy a felek üdvözlik a 2024. évi adaptált Éves Nemzeti Program bemutatását, és várakozással tekintenek a megvalósítása elé. A NATO-tagállamok külügyminiszterei rendszeresen értékelni fogják az ország előrehaladását e program segítségével. A szövetség ugyanakkor támogatni fogja Ukrajnát e reformok végrehajtásában a jövőbeni NATO-tagság felé vezető útján – hangsúlyozza a dokumentum.

November 28-án az ukrán kormány is jóváhagyta a 2024-es adaptált Éves Nemzeti Program tervezetét. Amint arról a miniszteri kabinet sajtószolgálata beszámolt, a tervezet öt alapvető részből áll: politikai és gazdasági kérdések, védelmi és katonai kérdések, erőforrás-kérdések, biztonsági kérdések és jogi kérdések.

A 2024-es program fókuszában Ukrajna biztonsági és védelmi szektora védelmi képességeinek megerősítése áll a megfelelő tervezési, irányítási és ellenőrzési rendszerek fejlesztésén keresztül. A változásokat a NATO-szabványok és a legjobb gyakorlatok bevezetése révén hajtják végre a szövetséggel való interoperabilitás elérése érdekében – állítja az ukrán kormány.

(hk/dw.com)