Adventi családi napot tartottak az Ortutay Elemér Görögkatolikus Szakkollégiumban

2023. december 7., 08:13 , 1189. szám

Az advent a várakozás mellett az egymásra hangolódás időszaka, ezért is szerveztek ünnepváró családi napot Beregszászban, az Ortutay Elemér Görögkatolikus Szakkollégiumban. A Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület és a Beregszászi Görögkatolikus Egyházközség által szervezett programok között kézműves-foglalkozások, pingpong- és csocsóversenyek is szerepeltek.

Az utóbbi években előbb a pandémia, majd a háború miatt ritkábban adódtak olyan lehetőségek, amelyeken a családok közösen töltekezhettek. Az Ortutay Elemér Görögkatolikus Szakkollégium azonban igyekszik teret biztosítani az ilyen programoknak, főleg az ünnepek közeledtével. A Beregszászi Görögkatolikus Egyházközség éppen ezért hívta családi napra a híveket, ahol a gyermekek szüleikkel és nagyszüleikkel egy felhőtlen napot tölthettek el együtt, meghitt hangulatban.

„Az egyházközségben nagyon fontosnak tartjuk, hogy teret biztosítsunk a találkozásoknak és a maihoz hasonló alkalmaknak, hogy a fiataljaink és családjaik egy kicsit ki tudjanak kapcsolódni és emellett lelkileg is feltöltődhessenek” – fogalmazott Marosi István görögkatolikus áldozópap, az Ortutay Elemér Görögkatolikus Szakkollégium vezetője.

Advent lévén szó esett az időszakhoz kötődő hagyományokról, az adventi koszorú gyertyáinak jelentéséről, majd az egyik legkisebb résztvevő Virág Szabolcs áldozópap segítségével meggyújtotta a koszorú következő gyertyáját. Mivel a görögkatolikus egyházban hathetes előkészületi időszak előzi meg a karácsonyt, így náluk ez már a harmadik gyertya volt.

A továbbiakban Marosi Anita, a Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület munkatársa kívánt tartalmas időtöltést a társasjátékokhoz, versenyekhez és különböző finom falatok készítéséhez. Majd maga is aktívan bekapcsolódott a programokba. A konyhában irányítása mellett a gyerekek, anyukák, nagymamák lelkesen formázták, majd sütés után díszítették a mézeskalácsokat. Közben régmúlt idők történeteit elevenítették fel. A másik teremben pedig a csocsó- és pingpongasztal mellett vívtak izgalmas csatákat az érdeklődők.

A Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület munkatársai folyamatosan szerveznek olyan programokat, amelyek lehetőséget biztosítanak a fiataloknak a személyes kapcsolatok kialakítására, a családi nap ötlete pedig már rég felmerült, csupán az alkalomra vártak.

„A családi nappal az elsődleges célunk az volt, hogy lehetőséget teremtsünk a gyerekeknek, a felnőtteknek és az idősebbeknek arra, hogy minél több időt töltsenek közösségben, ugyanis azt tapasztaljuk, hogy az elmúlt három év eseményei miatt az emberek társas kapcsolatai háttérbe szorultak” – hangsúlyozta Marosi Anita.

A programokat, a résztvevők elmondása szerint, kicsik és nagyok már egyaránt nagyon várták. A nap végén pedig minden résztvevő megannyi élménnyel, finomságokkal és új vagy megerősödött barátságokkal térhetett haza.

A szervezők a családi nap sikerét látva elhatározták, hogy a későbbiek során is szerveznek majd hasonló alkalmakat minden nagyobb egyházi ünnep közeledtével.

TV21 Ungvár/K. K.