Liszovij: A PISA‒2022 eredményei csalódást keltőek, de teljességgel előreláthatóak

2023. december 7., 11:50

Okszen Liszovij oktatási és tudományos miniszter szerint a PISA‒2022 nemzetközi tanulói teljesítménymérés Ukrajnára vonatkozó eredményei csalódást keltőek, de teljességgel előreláthatóak – jelentette az Interfax–Ukrajina hírügynökség.

„A számok csalódást keltőek számunkra, de teljességgel előreláthatóak, tekintve, hogy milyen körülmények között voltunk, milyen körülmények között voltak gyermekeink és oktatásunk” – fogalmazott Liszovij a felmérés december 5-i ismertetésekor.

A vizsgálati eredmények szerint a PISA‒2018 felméréshez képest Ukrajna 12 ponttal esett vissza a matematikában (453-ról 441-re), 19 ponttal a természettudományokban (469-ről 450-re), az olvasásban pedig 38 ponttal (466-ról 428-ra).

A miniszter szerint az eredmények romlását a Covid‒19 világjárvány miatti hosszas korlátozások és az oktatási rendszer erre való felkészületlensége, a teljes körű háború, valamint a stressz okozta.

Liszovij ugyanakkor megjegyezte, hogy az eredmények romlása nemcsak Ukrajnában, hanem más vizsgált országokban is megfigyelhető, ami a világjárvánnyal és a hosszan tartó távoktatással hozható összefüggésbe.

A felmérést 2022 októberében végezték egy kétórás, matematikából, olvasásból, természettudományos tárgyakból és kreatív gondolkodásból végzett tesztelés alapján. A résztvevők teljes száma 3 876 fő volt az ország 17 megyéjének és Kijevnek 164 oktatási intézményéből (a vizsgálatot hét megyében és a megszállt Krímben nem végezték el).

A PISA (Programme for International Student Assessment) egy 1997-ben elindított és a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) által koordinált, az oktatás minőségét vizsgáló nemzetközi program.

Korábban jelentették, a 2018-as PISA-vizsgálat eredményei azt mutatták, hogy Ukrajnában minden negyedik tizenöt éves diáknak alacsony szintűek az olvasási, matematikai és természettudományos készségei.

(interfax.com.ua/Kárpátalja)