Az Álmodozó, a Zöld Bíboros és a többiek

2023. december 8., 13:09 , 1188. szám

A Politico idén is összeállította Európa legbefolyásosabb embereinek rangsorát. Ebben a listában a kiadvány azokat a személyiségeket igyekszik felvonultatni, akik a legnagyobb hatással lehetnek arra, miként alakulnak az események 2024-ben. Idén két ukrán és egy magyar is felkerült a listára.

A rangsor összeállítói három kategóriába sorolták a kiválasztottakat: „Cselekvők” (Doers), „Zavarók, zavarkeltők” (Disrupters) és „Álmodozók” (Dreamers). Minden kategóriát kilenc fő alkot. Arról, hogy mire alapozva sorolták a kiválasztottakat egyik vagy másik kategóriába, alig tudunk meg valamit. A Politico szerint a Cselekvők végrehajtó hatalommal rendelkeznek, az Álmodozók eszméket képviselnek a vitákban, a bomlasztók pedig „a legjobb helyzetben vannak ahhoz, hogy váratlan módon felforgassák a játékot”. A rangsor összeállítói azonban nyilvánvalóan nem ragaszkodtak szigorúan a saját elveikhez – mutat rá a BBC News Ukrajina.

„Európa legbefolyásosabb embere” e három kategória felett áll a lista élén, ő a huszonnyolcadik. A Politico szerint ez a vezető idén Lengyelország volt és talán következő miniszterelnöke, Donald Tusk, akinek visszatérését a hatalomba a „változás szelének” nevezték.

A lista készítői megjegyzik, hogy 2024 legbefolyásosabb embereinek azonosítása a szokottnál is nehezebb feladat volt, „hiszen Európa küszöbén két háború dúl a kiszámíthatatlan választások, meglepetésszerű lemondások, bombaként ható korrupciós nyomozások, s politikai merényletekhez és feltámadásokhoz vezető koalíciós háttéralkuk sorozata közepette”.

Az Álmodozók

Tavaly Volodimir Zelenszkij ukrán elnök került a rangsor élére, idén az Álmodozók kategória élén találjuk.

„Winston Churchill, Martin Luther King Jr., Nelson Mandela. Időről időre megjelenik egy vezető, aki egymaga megváltoztatja a történelem menetét – nem hadserege vagy gazdasága erejével, hanem szavai erejének köszönhetően. Ilyen vezető Ukrajna elnöke, Volodimir Zelenszkij” – mutattak rá a minősítés összeállítói.

Hangsúlyozták azonban, hogy 2024 kihívásokkal teli év lesz az ukrán elnök számára, többek közt azért, mert a világ figyelmét elvonja az új-régi közel-keleti háború; az ukránokat kimerítette a két éve tartó harc, és az EU politikusai kezdenek elbizonytalanodni azzal kapcsolatban, hogy mekkora költségekkel jár számukra Ukrajna bejutása a közös piacra.

Idén a következő kilenc személy alkotja az Álmodozók kategóriát: Volodimir Zelenszkij, Alekszej Navalnij, Gérald Darmanin, Roberta Metsola, Mary Lou McDonald, Petr Pavel, Thomas Bach, Nigel Farage, Jenni Hermoso.

A Cselekvők

Mint kiderült, nem végleges ítélet, ha valaki lekerül a listáról, mert diadalmasan vissza lehet térni oda. A Politico emlékeztet, tavaly az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen nem szerepelt a rangsorban. De 2024-ben favoritnak tűnik az európai uniós választásokon – persze, ha ő maga is szeretne egy második ciklust Brüsszelben.

Íme a Cselekvők idei rangsora: 1. Giorgia Meloni olasz miniszterelnök, 2. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, 3. Emmanuel Macron francia elnök, 4. Andrij Jermak, az ukrán Elnöki Hivatal vezetője, 5. Recep Tayyip Erdogan török elnök, 6. Marosh Šefčovych, az Európai Bizottság alelnöke, 7. Marine Le Pen francia szélsőjobboldali politikus, 8. Christine Lagarde, az Európai Központi Bank elnöke, 9. Keir Starmer brit munkáspárti vezető.

Sokakat meglepett, hogy Andrij Jermak felkerült a listára, ráadásul igen előkelő helyen szerepel. A Politico döntését azért furcsállják néhányan, mert Jermak formálisan nem rendelkezik semmilyen végrehajtó hatalommal. A kiadvány azonban megjegyzi, hogy 2024-ben, amikor nem kizárt, hogy Ukrajnában választásokra kerül sor egy háború kellős közepén, Jermak egyre fontosabb személlyé válik az államfő tárgyalójaként. A Politico szerint Jermak olyan jogköröket gyakorol, amelyek Zelenszkij elnököt illetik. Mivel azonban Zelenszkij a külföldi utazások terén korlátozva van, Jermak „főnöke megbízásából hivatalos utakon járt, külföldi országok magas rangú tisztségviselőivel találkozott, tárgyalásokat folytatott és megállapodásokat kötött”.

A Politico emlékeztet, hogy Andrij Jermakot bizonyos körökben „Kijev Zöld Bíborosának” nevezik, ami egyrészt Volodimir Zelenszkij elnök nevére utaló szójáték, másrészt célzás a tisztviselő szokására, hogy khaki színű öltözékben vesz részt a fotózásokon, akárcsak a főnöke.

A Zavarkeltők

Talán ebben a rangsorban a legnehezebb követni a Politico besorolási szempontjait. Azt, hogy a választásuk miért nem mindig nyilvánvaló, a kiadvány egy példán igyekezett szemléltetni:

„Kinek van nagyobb hatalma: annak az embernek, aki megparancsolja csapatainak, hogy támadják meg és hódítsák meg a szomszédot, és aki kudarcot vall, életek százezreit oltva ki? Vagy annak a nőnek, aki megtömi a zsebeit és felfegyverzi a hadsereget, amely ennek köszönhetően folytatja a kudarcra ítélt offenzívát?”

Ezzel a rangsor készítői Elvira Nabiullinára utaltak, akinek az oroszországi központi bank vezetőjeként sikerült biztosítania a pénzügyi stabilitást az országban és finanszírozni az Ukrajna elleni háborút.

A Zavarkeltők rangsora így fest: Elvira Nabiullina, Carles Puigdemont, Orbán Viktor, Annalena Baerbock, Manfred Weber, Tom Van Grieken, Jovita Neliupšienė, Bidzina Ivanisvili, Björn Höcke.

Az orosz jegybank elnökének a Zavarkeltők közé sorolása nem okozott különösebb meglepetést, amint Carles Puigdemonté, a katalán függetlenségpártiak vezéréé sem, míg Orbán Viktor magyar miniszterelnök hovatovább törzsvendégnek számít a társaságban, hiszen tavaly második volt ugyanebben a rangsorban. Annalena Baerbock német külügyminiszter és Manfred Weber, az Európai Néppárt elnökének Zavarkeltővé nyilvánítása azonban legalábbis váratlan döntés.

 (szcs/politico.eu/bbc.com/dw.com)