Felszámolták a hepatitis A járványt Vinnica megyében

2023. december 9., 13:14

Sikeresen felszámolták a hepatitis A járványt Vinnica megyében, a szakembereknek két olyan tényezőt sikerült megállapítaniuk, amelyek kiválthatták a kórt – jelentette be Ihor Kuzin országos közegészségügyi főorvos, számolt be az rbc.ua hírportál az Egészségügyi Minisztérium honlapjára hivatkozva.

A jelentés szerint Kuzin elmondta, hogy a hepatitis A járvány kitörését Vinnica megyében sikerült megszüntetni, de az orvosok több hónap óta észlelik a betegség egyedi eseteit. „Az ellenőrzések során a szakértők két olyan tényezőt azonosítottak, amelyek a járvány kitörésének okaira utalnak” – tette hozzá.

Az első tényező a betegség tünetmentes lefolyása a piaci és termékgyártó dolgozók körében. A 3864 megvizsgált személy közül 9-nél voltak hepatitis A vírus elleni antitestek. Vagyis a betegség gyanúja nélkül másokat is megfertőzhettek.

„A járvány második tényezője a vízminták vizsgálata szerint: a központosított vízellátó rendszerből, közvízvezetékekből, folyókból és szennyvízből vett 403 mintából nem mutattak ki hepatitis A vírust” – mutatott rá Ihor Kuzin.

A mikrobiológiai mutatók szerint azonban a minták közel 30 %-ában a bakteriológiai mutatók megemelkedett szintjét észlelték. Ez a második tényező. Emiatt megerősítették a vízellátó hálózatok fertőtlenítését, és folyamatban van a technológiai előírások korrekciója.

Ukrajnában hat megyében észleltek hepatitis A fertőzéses eseteket, mindenekelőtt Ternopil, Voliny, Vinnica, Ivano-Frankivszk, Dnyipropetrovszk és Kárpátalja megyékben.

Csaknem egy hónappal ezelőtt Kuzin kijelentette, hogy Ukrajnában nem regisztráltak halálesetet a hepatitis A betegek között.

(vb/karpat.in.ua)