VIII. Adventi Jótékonysági Kézművesnap a Rákóczi-főiskolán

2023. december 9., 18:32 , 1189. szám

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola (II. RF KMF) Filológia Tanszéke Magyar Tanszéki Csoportjának szervezésében idén is sor került az Adventi Jótékonysági Kézművesnapra, immár nyolcadik alkalommal. A rendezvényt december 6-án tartották a Rákóczi-főiskola Filológia Campusának aulájában.

Mikulás napjához számos népi hiedelem fűződik, például ha kívánunk Szent Miklóstól valamit, az a jövő évben nagy valószínűséggel teljesülni fog, emellett ezen a napon nem szabad veszekedni, ha mégis, úgy a jövő év vitákkal lesz tele. Ezekkel és még több hasonló, a naphoz kapcsolódó népszokással is megismerkedhetek a résztvevők.

A jelenlévőket Gazdag Vilmos, a Magyar Tanszéki Csoport oktatója köszöntötte. Ezt követően Kész Margit, a II. RF KMF Filológia Tanszékének docense, néprajzkutató, a hagyományőrző nap szervezője vette át a szót. Köszöntőjében úgy fogalmazott: „Advent időszakában vagyunk, ilyenkor a karácsonyi készülődés mellett a lelkünket is kicsit ünneplőbe öltöztetjük.”

A foglakozást minden évben a jótékonyság jegyében szervezik. Az itt készített adventi díszeket a főiskola különböző tanszékeinek és tanárainak adják ajándékba, emelte ki Kész Margit. „A program alkalmával elkészült tárgyakat a saját közösségünk számára készítjük. Hiszen nagyon fontos, hogy ebben a nehéz időben, amely most körülvesz minket, egymásra is figyeljünk” – hangsúlyozta a kézművesnap szervezője.

A nap folyamán a főiskola diákjai és oktatói Kalanics Éva salánki kézműves segítségével készíthették el saját díszeiket, karácsonyi dísztárgyaikat, amelyek többsége természetes anyagokból készült. „Amikor elkezdtem kézműveskedni, többnyire még csak ajtódíszeket készítettünk borostyánból, azonban egyre nagyobb lett az igény, így mára rengeteget kézműveskedem. Történelem és magyar szakos tanár vagyok, így egyik nagy kedvencem a néprajz, emellett nagyon szeretem, ha természetes alapanyagokat használunk fel a díszek készítésekor” – emelte ki Kalanics Éva.

A gyerekek tehát főleg természetes és újrahasznosított alapanyagokból, illetve a háztartásokban lapuló, másra már nem felhasználható tárgyakat varázsoltak át szebbnél szebb karácsonyi díszekké.

Az adventi kézművesnap végére egy tanszék sem maradt ajándék nélkül. Az ügyes kezű alkotók ezekkel az apróságokkal szerették volna még közelebb hozni a főiskola munkatársai számára a közelgő karácsony ünnepi hangulatát.

TV21 Ungvár/K. K.