A Legfelső Tanács a nők kötelező katonai nyilvántartásának bevezetésére készül

2023. december 17., 14:42

A parlamenti képviselők olyan törvénytervezetet készítenek elő, amely kötelezővé teszi, hogy a nők katonai alapképzésen vegyenek részt, és hadiállapot idején katonai szolgálatot teljesítsenek.

A Legfelső Tanács törvénytervezetet dolgoz ki, amely egyebek mellett rendelkezik a nők katonai nyilvántartásba vételének bevezetéséről. Marjana Bezuhla, a Rada nemzetbiztonsági, védelmi és hírszerzési bizottságának helyettes vezetője a Facebookon tette közzé a projekt aktuális tervezetét.

A dokumentum egyik pontja szerint a nőknek jelentkezniük kell katonai szolgálatra, a nyilvántartásba vétel menetét a Védelmi Minisztérium határozza meg. Ezenkívül, ha a törvénytervezetet elfogadják, a nőknek kötelező alapfokú katonai kiképzésen kell átesniük.

Ezenkívül a tervek szerint a hadiállapot ideje alatt a nőket katonai szolgálatra toborozzák, harci területeken azonban csak saját beleegyezéssel teljesíthetnek majd szolgálatot. Az alapképzés alól a várandós vagy gyermekgondozást végző nők kaphatnak felmentést.

(VV/karpat.in.ua)