Ukrajnában több tízezer embernek van szüksége végtagpótlásra a háború miatt

2023. december 29., 18:06

Az ukrajnai háborús sérülések miatt veteránok tízezrei szorulnak végtagpótlásra, és az orosz agresszió következtében az amputációk szerkezete is teljesen megváltozott – közölte kedden az rbc.ua hírportál elemző írásában.

Oroszország teljes körű inváziója előtt Ukrajnában az amputációk 90 %-a főként az alsó végtagok lábfej és lábszár szintjén történő amputációjából állt. A legtöbb amputációt korábban a lábak érrendszeri betegségei miatt hajtották végre. Például cukorbetegség következtében. Egy részük onkológiai betegségek és közúti balesetben szerzett sérülések következménye volt. De Oroszország agressziója miatt a óriásira nőtt protézisek és a rehabilitáció iránti igény.

A rehabilitáció Ukrajnában évekig posztszovjet volt. Az elmúlt években a helyzet jelentősen javult, de így vagy úgy, a háború és annak következményei óriási kihívást jelentenek – kommentálta a helyzetet Andrij Vilenszkij, a Superhumans központ orvos igazgatója. „Az ukrajnai háború miatt más az amputációk szerkezet. 30 %-a vagy több a felső végtag, sok amputáció a térd felett van. Előfordul, hogy egy-egy védőnek akár két karját és két lábát is amputálnia kell” – tette hozzá.

Vilenszkij szerint a katona polgári életbe való visszatérésének és a sérülések utáni kezelésének holisztikusnak kell lennie, és Ukrajnában az Egészségügyi Minisztérium továbbra is részt vesz a rehabilitációban, míg a végtagpótlás a Szociálpolitikai Minisztérium feladata, bár a protézis a rehabilitáció szerves része. „A háborús igényekre vonatkozó adatok zároltak, de így vagy úgy, óriási az igény. Több tízezer emberre becsülném, akiknek protézisekre van szükségük” – mutatott rá Andrij Vilenszkij.

(vb/karpat.in.ua)