Zelenszkij újévi beszéde a háborúról szólt

2024. január 1., 17:25

Az Ukrajnát közel két éve megtámadó orosz erők pusztítását ígérte újévi beszédében az elnök.

„Jövőre az ellenséget saját eszközeinkkel pusztítjuk” – mondta Volodimir Zelenszkij, aki közölte: 2024-ben egymillió drón lesz Ukrajna fegyverkészletében. A televízióban elmondott beszédét ukrán tüzérségi eszközökről és vadászgépekről készült felvételekkel illusztrálták.

Ukrajnának legalább egymillióval több drón lesz az arzenáljában 2024-ben, valamint a nyugati partnerek által szállított F-16-os vadászgépek – tette hozzá Zelenszkij.

 „Pilótáink már tudják kezelni az F-16-osokat, bizonyos, hogy rövidesen látjuk őket az egünkön” – jelentette ki az ukrán elnök. „Az ellenségeink így megtudják, hogyan néz ki, amikor dühösek vagyunk”.

Volodimir Zelenszkij felszólította a nyugati szövetségeseket, hogy tartsák fenn a támogatásukat, amikor kifáradás jelei mutatkoznak a konfliktus kapcsán. Zelenszkij az év legnagyobb eredményének nevezte, hogy Ukrajna erősebb lett. Húszperces beszédében hangoztatta: a szabad Ukrajna győzni fog.

 „Nem számít, hány rakétát indít az ellenség, nem számít, hányszor lövi tüzérséggel és támadja a városainkat, hitványul, könyörtelenül, tömegesen, hogy megtörje az ukránokat, mi mindig fel fogunk állni” – mondta az elnök.

 Hétfő reggel a nyugat-ukrajnai Lembergben orosz dróntámadás miatt működésbe léptek a légvédelmi szirénák – közölte Makszim Kozickij, Lemberg megye kormányzója.

Hétfőre virradóra egy ember meghalt Odesszában a város ellen intézett orosz légicsapásban – közölte Oleh Kiper, Odessza megye kormányzója a Telegramon. Kiper közölte, hogy az ukrán légvédelmi rendszert bevetették a drón elfogására, de a repeszek miatt több lakóházban tűz keletkezett a városban.

(hirado.hu)