Házkutatást tartottak egy fővárosi vállalatnál

2024. január 9., 18:27 , 1192. szám

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) házkutatást tartott a Kijivhuma (Київгума) vállalatnál, az egyetlen ukrajnai cégnél, amely elsősegélykészleteket gyárt az Ukrán Fegyveres Erők számára – jelentette a forbes.ua Andrij Osztrohrudra, a cég vezérigazgatójára hivatkozva január 4-én.

A cég leányvállalatainál is voltak házkutatások.

„A bírósági határozatok 2023. december 22-i keltezésűek, de valamiért csak most jöttek...” – írta a Facebook közösségi oldalon Osztrohrud, aki közölte azt is, hogy a hatóságok meggyanúsították a cég egyik alapítóját és igazgatóját.

A Kijivhuma Kft. gumiból, latexből, PVC-ből, szilikonból stb. készült termékek gyártásával foglalkozik, több mint 4 000-féle terméket gyárt.

Osztrohrud már korábban is beszámolt arról, hogy a bűnüldöző szervek nyomást gyakoroltak cégére, amit ő az Ukrán Fegyveres Erők számára beszerzendő kínai gyártmányú elsősegély-készletek melletti lobbizással hozott összefüggésbe.

Az Ekonomicsna Pravda ugyanakkor arról számolt be, hogy az SZBU-nak a házkutatások eredményeként bizonyítékai vannak arra vonatkozólag, hogy a Kijivhuma – állításával ellentétben – az orosz invázió megindulása után nem szakította meg kapcsolatait oroszországi partnereivel, s külföldi közvetítőkön keresztül továbbra is szállított termékeiből az agresszor országba.

(hk/forbes.ua/epravda.com.ua)