Kijevbe látogatott a francia külügyminiszter

2024. január 16., 13:40 , 1193. szám

A védelmi segítségnyújtásról és együttműködésről, valamint Ukrajna EU- és NATO-csatlakozásáról, az Oroszországi Föderáció bíróság elé állításáról tárgyalt egyebek mellett Kijevben január 13-án Dmitro Kuleba ukrán és Stéphane Séjourné francia külügyminiszter – közölte a Jevropejszka Pravda.

Az ukrán tárcavezető francia kollégájával tartott közös sajtótájékoztatójukon elmondta, a felek megvitatták „az ukrán égbolt védelmét szolgáló rendszerek és rakéták, valamint drónok szállítását Ukrajnába”. Ezenkívül kitértek a kétoldalú védelmi együttműködésre.

„A mai napon megállapodtunk, azon fogunk dolgozni, hogy védelmi cégeink számára a legkedvezőbb feltételeket teremtsük meg, elsősorban a jogi szférában, hogy minél kedvezőbbek legyenek közöttük a jogi és pénzügyi együttműködés feltételei, és minél több fegyvert tudjanak gyártani” – tette hozzá Kuleba.

Szóba került a megbeszélésen Ukrajna EU- és NATO-csatlakozása is. Az ukrán miniszter elmondta, hogy francia kollégájával egyeztették az európai uniós csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez szükséges további lépéseket.

„Megállapodtunk abban, hogy Franciaország nemcsak Ukrajna uniós integrációját fogja támogatni, hanem a konkrét határidők betartását ezen az úton” – hangsúlyozta.

Kuleba és Séjourné ugyancsak egyeztetett a befagyasztott orosz vagyon kérdéséről, valamint az orosz agresszió bűnével foglalkozó különleges bíróság létrehozásáról.

A francia miniszternek ez volt az első külföldi útja kinevezése óta. Emmanuel Macron francia elnök múlt héten Gabriel Attalt nevezte ki miniszterelnöknek, miután elődje, Elizabeth Bourne lemondott. A 34 éves Attal, aki anyai ágon Odesszából származik, Franciaország legfiatalabb miniszterelnöke.

(hk/eurointegration.com.ua)