Téli túrán a Kárpátjáró csapata

2024. január 23., 18:22 , 1195. szám

Hamisítatlan téli időben szervezte meg az idei év első túráját a Kárpátjáró csapata, élén Horváth Zoltán túravezetővel. Elmondása szerint szerette volna bemutatni és megismertetni a túrakedvelőkkel Kárpátalja igazi téli arcát. A túrázók először ellátogattak az Obavai-kőhöz, amely télen talán még fenségesebb, mint bármely más évszakban, majd a nap zárásaként „csánozás” (üstben fürdés) és „bánya” (gőzfürdő) fogadta a túrázókat Beregszentmiklóson.

Túrázni minden évszakban érdemes, hiszen a természet évszakonként más-más arcát mutatja. Kárpátalja pedig megannyi szépséget rejteget a túrázni vágyók számára télen is.

A Kárpátjáró csapata számára Horváth Zoltán túravezető már több éve szervez túrákat Kárpátalja-szerte. Az alkalmak során a résztvevők nemcsak vidékünk természeti értékeit és látványosságait fedezhetik fel, hanem a történelmi nevezetességekkel és kulturális örökségünkkel is megismerkedhetnek. „Túráink fő célja, hogy általuk tovább népszerűsítsük a természetjárást a kárpátaljaiak körében, illetve minél több emberrel megismertessük történelmi és kulturális örökségünket” – számolt be Horváth Zoltán.

A programelemeket minden túra során úgy állítják össze, hogy a teljesítményen és a természeti szépségen kívül színesítsék a programot kulturális és történelmi szempontból fontos állomások is.

A mostani túra első állomása a Szinyák-hegységben található Obavai-kő volt, amely a tengerszint felett számított 979 méteres magasságban található. A csúcs szemet gyönyörködtető kilátást nyújt, ezáltal a turisták közkedvelt célpontja egész évben.

A Kárpátjáró csapata nem első ízben látogatott el az Obavai-kőhöz, hiszen már tavaly nyáron is megtették ezt a túrát, azonban Horváth Zoltán elmondta, hogy azért esett a választás újból erre az úti célra, mert könnyen teljesíthető túra, így a háborítatlan hótakaró sem lehet leküzdhetetlen akadály egyik túrázónak sem. „Sokan hezitálnak belevágni egy téli túrába, viszont aki kipróbálja, az biztosan maradandó élményekkel tér haza, s mihamarabb újra bakancsot húz, hogy hóban rója a kilométereket” – fogalmazott a túravezető.

Az út Kékesfüredről, a Szinyák Szanatóriumtól a kilátóig oda-vissza 8 km volt, közben 600 méter szintkülönbséget megtéve. A túrázókat már az indulópontnál meseszép téli táj fogadta, amely végigkísérte őket a túra teljes szakaszán. A szanatórium területét elhagyva, amint a csapat belépett az erdőbe, sokak által rég nem tapasztalt valódi színpompás téli táj fogadta őket. A túra szinte teljes szakaszán érintetlen hórétegben tehették meg az utat, amely a résztvevők elmondása szerint – akik még nem próbálták a téli körülmények között való túrázást – egy életre szóló élmény volt.

Téli időszakban a túra ösvényeit szinte teljesen befedi a hó, és az erdőszakaszon néhol nehezebb a tájékozódás, azonban egy tapasztalt túrázó a jelzések mentén könnyen el tud igazodni. A túrázók az út szinte teljes hosszán különböző sűrűségű erdős részeken haladtak, főként forrásokkal tűzdelt nyír- és bükkerdőkön keresztül.

A résztvevők az Obavai-kőhöz felérve napsütéses tiszta időben csodálhatták a gyönyörű panorámát. A túra szinte teljes szakaszán ideális időjárási viszonyok várták a túrázókat.

A sikeres túrát követően, a nap zárásaként, egyfajta pihenésként a résztvevők Beregszentmiklóson élvezhették a „csán” és a „bánya” kényeztető hatását. Ezáltal mindenki kipihenhette a túra fáradalmait, és a kötetlen program remek lehetőséget nyújtott arra, hogy közösen megbeszélhessék a nap során átélt élményeket. Mindannyian egyetértettek abban, hogy talán ez volt az első, de biztos, hogy nem az utolsó téli túrájuk.

Az eddig megvalósult és a jövőben tervezett túrákról minden információ megtalálható a Kárpátjáró Facebook-oldalán.

K. K.