Ramstein‒18: Ukrajna támogatása folytatódni fog

2024. január 30., 16:52 , 1195. szám

Január 23-án került sor videokapcsolat segítségével az Ukrajna Védelmi Kapcsolattartó Csoport soron következő ülésére. Ez volt összességében a tizennyolcadik úgynevezett Ramstein formátumú találkozó – és az első 2024-ben –, amelyen a világ több mint 50 országának képviselői tárgyaltak a sürgető kérdésekről (további légvédelmi rendszerek, tüzérség, lőszer stb. szállítása), valamint Ukrajna hosszú távú szükségleteiről az Oroszország elleni háborúban – jelentette az Ukrinform.

A korábbi ülésekhez képest viszonylag kevés konkrét bejelentés hangzott el az Ukrajnának szállítandó fegyverekről és eszközökről. A legjelentősebb felajánlás Boris Pistorius német védelmi minisztertől származott, aki közölte, hogy országa hat leszerelt többcélú Sea King Mk41 katonai helikoptert ad át Ukrajnának. Alkatrészeket biztosítanak a gépekhez és a pilótaképzést is vállalják.

Kanada is új segélycsomagot jelentett be. Többek között a Zodiac Hurricane Technologies 10 többcélú csónakjának szállításáról van szó. Ennek a technikának a teljes költsége körülbelül 20 millió kanadai dollár.

A találkozó előestéjén Jens Stoltenberg NATO-főtitkár közölte, hogy a Szövetség megállapodást írt alá mintegy 220 000 darab 155 mm-es tüzérségi lövedék beszerzéséről Ukrajna számára, körülbelül 1,2 milliárd dollár értékben.

„Oroszország ukrajnai háborúja lőszercsatává vált, ezért fontos, hogy a szövetségesek feltöltsék saját készleteiket, miközben mi továbbra is támogatjuk Ukrajnát” – mondta Stoltenberg.

Illarion Pavljuk, az Ukrán Védelmi Minisztérium sajtó- és információs osztályának vezetője produktívnak nevezte a találkozót. Elmondása szerint a megbeszélés után jelezni szeretné mindazoknak, akik a támogatás állítólagos elvesztése miatt igyekeznek hangulatot kelteni, hogy tegyék félre a pánikot.

„Elég fontos nyilatkozatot, kötelezettségvállalást hallottunk partnereinktől ahhoz, hogy kijelenthessük, Ukrajna erős támogatása a jövőben is folytatódni fog, hogy Ukrajna jövőre sok fontos fegyvert kap […]” – hangsúlyozta Pavljuk.

(zzz/ukrinform.ua)