Novák Katalin kitüntetésben részesítette Kató Béla püspököt

2024. január 31., 09:19 , 1195. szám

Novák Katalin köztársasági elnök a Magyar Érdemrend nagykeresztje polgári tagozat kitüntetésben részesítette Kató Bélát, az Erdélyi református egyházkerület püspökét, a Sapientia Alapítvány kuratóriumának elnökét múlt pénteken a Sándor-palotában Budapesten.

Kató Béla az erdélyi néplélek vezére, aki felekezeti hovatartozástól függetlenül a XXI. század Márton Árona – mondta Balog Zoltán, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke laudációjában.

Hozzátette: Kató Béla irányt mutat katolikusoknak, reformátusoknak, unitáriusoknak, evangélikusoknak, minden Krisztus-hívő közösségnek, ha magyar akar maradni.

A köztársasági elnök Facebook-posztjában „nagyság a kisebbségben” szavakkal jellemezte a kitüntetettet. „Kató Béla – nagyság a kisebbségben. Az Erdélyi Református Egyházkerület püspökét ma a Magyar Érdemrend nagykeresztjével tüntettem ki. Gratulálunk és köszönjük a szolgálatot!” – írta.

Az ünnepségen részt vett Orbán Viktor miniszterelnök, Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Kató Béla az ünnepségen arról szólt, hogy Erdély mai állapota azoknak is köszönhető, akik vállalták, hogy mindent megtesznek a közösségért, a másik emberért. Ez az értelmiség felelőssége – mutatott rá, hozzátéve: ha ez nincs meg bennünk, nem tudunk előre haladni.

Kató Béla elhivatott lelkészi szolgálata és közösségteremtő egyházvezetői tevékenysége, az erdélyi magyar szellemi örökség és kultúra továbbélése érdekében, különösen a magyar anyanyelvi oktatás terén végzett értékteremtő tevékenysége, valamint a nemzeti összetartozást a keresztény hit erejével is szolgáló, példaadó életútja elismeréseként vehette át a kitüntetést.

(MTI/Kárpátalja)