A görögdinnye termesztéstechnológiája XXII.

A termesztésben bevált, késői érésű dinnyefajták Kárpátalján

2024. február 3., 12:09 , 1195. szám

A késői érésű dinnyefajták főként a gyakorlott és nagy területen gazdálkodó termesztők körében elterjedtek, aminek az az oka, hogy igyekeznek a rendszerint 3–5 hétig tartó szezont akár 7–10 hétre is elnyújtani. Erre nemcsak az eltérő ültetési és termesztési technológia ad számukra lehetőséget, hanem a fajtaválaszték is.

Mielőtt rátérnénk a késői görögdinnyefajták bemutatására, érdemes egy kis kitérőt tenni egyéb előnyös tulajdonságaik ismertetése felé, hogy lássuk, miért is javasolható feléjük „kacsingatni”.

A késői érésű dinnyefajtákat azoknak a termesztőknek javasoljuk, akik szeretnék bővíteni a fajtaválasztékot, és a lehető legjobban elnyújtani a szezont, különös tekintettel arra, hogy a késői érésű fajták általában magasabb beltartalmi értékeket tudnak produkálni. Sőt, a késői fajták nemritkán valamilyen különleges tulajdonsággal is rendelkeznek, mint például: sárga hússzín; deformált termésalak; mag nélküli, esetleg magszegény változat; netán a külső héj színe hamuszürke, esetleg sárga stb. A rendhagyó és kitűnő tulajdonságú termésekkel vevőcsalogatók lehetünk a piacon, ami marketing szempontjából mindinkább előtérbe fog kerülni a dinnyetermesztők egyre növekvő száma miatt. Jóllehet Kárpátalján még nem halmozódott fel sok tapasztalat az ilyen rendhagyó tulajdonságú dinnyék termesztésében, de itt az ideje a kísérletezésnek, az új fajták kipróbálásának. Végül felhívnám a figyelmet arra, hogy Kárpátalján csak kisebb mennyiségekben javasolható az ilyen rendhagyó fajták termesztése, mert például elképzelni sem tudom, hogyan tudnánk eladni a munkácsi piacon 10-20 tonna sárga húsú dinnyét. Egyszerre valószínűleg sehogyan sem.

Most pedig következzék annak a három fajtának az ismertetése, amely vidékünkön már bizonyította a termőképességét, sőt évről évre vannak, akik ezeket is ültetik a fő fajta mellé, hogy elnyújtsák a szezont.

Grizzly. A legtipikusabb görögdinnyefajták egyike, impozáns megjelenése miatt igen kedvelt fajta. A kiváló minőséget rendkívül magas termésátlaggal képes párosítani. Mérete és külső tulajdonságai miatt a helyi piacra tökéletes fajta.

Fajtajellemzők: éppen késői érésű (75–76 nap), erős növekedésű fajta. Termései impozáns megjelenésűek, darabosak, 15–20 kg-osra, de akár ennél nagyobbra is megnőhetnek jó évjárat esetén. Termésalakja ovális, élénk színekben csíkozott. Száron tarthatósága kiváló, érés után 2-3 hét.

Ajánlott termesztési technológia: csak szabadföldi termesztésre.

Ellenállóság: részben fuzárium-ellenálló 1 rassz ellen (IR = Co 1/Fon 0,1).

Olthatóság: oltása Titan alanyra javasolt.

Nautilus. Az egyik legelterjedtebb Magyarországon termesztett késői érésű dinnyefajta. Azon kevés fajta közé tartozik, melyeknek a termésmérete egyöntetű a nehezebb szezonokban is.

Fajtajellemzők: késői érésű (75–80 nap), erős növekedésű fajta. Termései 15–20 kg-osra nőhetnek, egyöntetűek és darabosak. A nagy méretű termések oka főként az, hogy nem hajlamos a túlkötődésre, általában 3-4 db termést köt csak. Termés­alakja hosszúkás, külső színezete mély árnyalatokban csíkos. Száron tarthatósága kiváló, érés után 1-3 hét.

Ajánlott termesztési technológia: csak szabadföldi termesztésre.

Ellenállóság: részben ellenálló a fuzáriummal szemben (IR = Co 1/Fon 0,1).

Olthatóság: oltása Titan alanyra javasolt.

Crimson sweet. Igen régi, termesztésben bevált dinnyefajta. Főként azon termelők kedvelik, akik extenzív termesztést folytatnak, s a szezon elnyújtására vagy éppen a szezon végére időzítve ültetik. Ez az a fajta, amely a háztáji hobbikertészek számára is javasolható a megbízhatósága és az ellenállósága miatt.

Fajtajellemzők: késői érésű (78–80 nap), nagyon erős növekedésű, a stresszt legjobban tűrő fajta. Termése ovális, 8–14 kg-os termésméretű. Hátrányos tulajdonsága a fakó (nem tetszetős) külső színezet, illetve a hús kásásodásra való hajlama, ami azt jelenti, hogy nem száron tartható – ha érésben van, akkor be kell takarítani. Fő előnye, amiért még manapság is ültetik, hogy olcsó a termesztése (mag, vegyszerigény, munkaigény). Előnyös tulajdonságaiért a konyhakertekben kedvelt fajta, de akár a piacon is megállja a helyét.

Ajánlott termesztési technológia: csak szabadföldi termesztésre, extenzív formában.

Ellenállóság: részben ellenálló a fuzáriummal szemben, 2 rasszal (IR = Co 1,2/Fon 0,1), illetve a kolletotrihumos betegséggel szemben.

Olthatóság: nem javasolt oltani.

(Folytatjuk.)

Molnár Ildikó,

a „Pro Agricultura Carpatika” Kárpátaljai Megyei
Jótékonysági Alapítvány megbízásából