Szili Katalin: A magyar nemzetpolitika összefog minden magyart a Kárpát-medencében és a diaszpórában

2024. február 5., 08:13 , 1196. szám

A 2010-ben megújult magyar nemzetpolitika összefog minden magyart, aki a Kárpát-medencében és a diaszpórában él – jelentette ki Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó, az Országgyűlés volt elnöke múlt csütörtökön Washingtonban a magyar nagykövetségen, amikor találkozott amerikai magyar szervezetek képviselőivel.

Szili Katalin Béke és Biztonság című tájékoztatóján kiemelte, hogy a kormány döntése alapján 2024 az együttműködő nemzet éve, ami tükrözi az idei év gyakorlati megközelítését. Úgy fogalmazott, hogy a csaknem másfél évtizede kezdett nemzetpolitika jelenleg „finomhangolásra” szorul. Ilyen finomításként említette példaként a Nemzeti Virtuális Tér kezdeményezést, amely révén a világban élő magyarok egy technológiai megoldás segítségével követhetik majd a magyar közmédia adásait, írja az MTI.

Az eseményen bemutatkozott Pataki Ildikó, a Diaszpóra Tanács tavaly novemberben megválasztott észak-amerikai regionális elnöke, aki beszélt terveiről, közte arról, hogy meghatározó fontosságúnak tartja a fiatalok bevonását a magyar diaszpóra tevékenységébe.

Végh Sándor, a washingtoni Kossuth Házat is működtető Kossuth Alapítvány elnöke elmondta, hogy az amerikai főváros központjában működő intézmény nyitva áll minden magyar szervezet számára. Emellett beszámolt arról, hogy a Kossuth Alapítvány felvállalta, hogy koordinálja a Washington környéki magyar szervezetek munkáját, tájékoztatással, információval igyekszik összehangolni munkájukat.

Dömötörffy Éva, a Washingtoni 4. Számú Bátori József Cserkészcsapat parancsnoka többek között arról beszélt, hogy a több mint 70 taggal működő szervezet idén ünnepli fennállása 50. évfordulóját.

(MTI/vajma.info/Kárpátalja)