Nuland az USA támogatásáról biztosította Ukrajnát

2024. február 7., 12:33 , 1196. szám

Január 31-én Kijevbe érkezett Victoria Nuland, az Egyesült Államok politikai ügyekért felelős helyettes külügyminisztere – közölte a DW.

A magas rangú vendég érkezését némileg szokatlan módon Bridget Brink, az Egyesült Államok ukrajnai nagykövete jelentette be.

„Üdvözlöm az Ukrajnába visszatérő Victoria Nuland amerikai külügyminiszter-helyettest. Ma találkozunk az ország legfelsőbb vezetésével, a veteránokkal és a civil társadalommal, hogy hangsúlyozzuk közös elkötelezettségünket az ukrajnai orosz agresszió legyőzése iránt” – írta Brink a X-en.

A látogatás meghirdetett céljának megfelelően Nuland igyekezett nyilatkozataival kitartásra biztatni vendéglátóit.

„Az amerikai nép megérti és ámul azon a csodán, amelyet Ukrajna már elért, miközben védekezett e brutális orosz agresszióval szemben. Azzal is tisztában van, mi történik, ha önök nem lesznek képesek a túlélésen túlmenően fejlődni is. Bizonyos vagyok benne, hogy ez a megértés tükröződni fog abban a szavazásban, amelyet a Kongresszusban Biden elnök (Joe Biden amerikai elnök – a szerk.) kérésére tartanak majd” – idézi az amerikai tisztviselőt az Ukrinform.

A külügyminiszter-helyettes hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok továbbra is biztonsági támogatást nyújt Ukrajnának minden kategóriában. Többek között olyan új fegyverrendszerek formájában, mint azok a könnyű légibombák, amelyek már úton vannak a frontra.

„Ebbe beletartoznak az új beruházások és új fegyverrendszerek, például a könnyű légibombák (eredetileg: Small Diameter Bomb – a szerk.), amelyek a frontra tartanak, valamint az ukrán védelmi ipari bázis és a sajátunk újjáépítésének támogatása, hogy garantáljuk, folytathatjuk a küzdelmet azok ellen, akik el akarják orozni a szabadságot” – mondta az Ukr­inform szerint Nuland.

A DW emlékeztet, az USA a legnagyobb adományozó ország, amely a háború kezdete óta csupán katonai segélyből átszámítva mintegy 44 milliárd eurónyit adott át Ukrajnának. Biden elnök még 2023 októberében 106 milliárd dollár sürgősségi finanszírozást igényelt a Kongresszustól Ukrajna, Izrael és az indiai–csendes-óceáni térségben folytatott műveletek céljaira. Ebből az összegből 61,4 milliárd dollárt szánnak Ukrajna katonai megsegítésére. Az amerikai törvényhozók azonban még nem állapodtak meg ennek a pénznek a folyósításáról.

(ntk/dw.com/ukrinform.ua)