Munkácson is bemutatták a Beregszász szíve című dokumentumfilmet

2024. február 8., 14:16 , 1197. szám

Beregszász és Ungvár után február 6-án Munkácson is bemutatták Beregszász egykori nagyzsinagógájának, a jelenleg művelődési házként funkcionáló épület felújításának előkészületeiről szóló Beregszász szíve című filmet. A dokumentumfilm az eddigi munkálatokat mutatja be a projekten dolgozó szakemberekkel, valamint az érintettekkel folytatott beszélgetések alapján.

A Munkácsy Mihály Magyar Ház rendezvénytermében összegyűlt vendégeket Albertné Simon Edina ungvári magyar konzul köszöntötte, aki beszédében felidézte: „A Beregszászi Városi Művelődési Ház, az egykori 1883-ban felépült, majd 1969-ben átépített nagyzsinagóga a város főterének egyik meghatározó épülete, egyben ennek az évszázadok óta békében együtt élő, soknemzetiségű és -vallású vidéknek az egyik kiemelkedő szimbóluma.” A rekonstrukciós munkálatokat 2022. február 18-án Magyar Levente, Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériumának parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes Beregszászban jelentette be Ukrajna és Magyarország közös projektjeként. Néhány nap múlva, 2022. február 24-én azonban minden megváltozott, az emberek a mindennapjaikért küzdöttek, felújításról vagy építkezésről szó sem eshetett. Az élet azonban, ha nem is a megszokott mederben, de megy tovább, előre kell tekinteni a jövőbe, legyen szó oktatásról, kultúráról, hagyományőrzésről vagy közös előremutató építkezésekről – fogalmazott a diplomata, hangsúlyozva, hogy a Beregszászi Művelődési Ház rekonstrukciója nem merült a feledés homályába, hiszen Magyarország ezt a projektet sem állította le, sőt több más újabb projekttel együtt teljes gőzerővel folytatja a munkát Kárpátalja mellett Ukrajna más régióiban is.

„Elkészültek a tervek, eljött az építkezés ideje. Bízunk benne, hogy a háború hamarosan véget ér, és az újjáépülő, gazdaságilag fejlődő Ukrajnának egyik meghatározó, európai értékű, közös ukrán és magyar együttműködésben megvalósuló kulturális szimbóluma lesz a felépülő és új funkciókkal bővülő egykori zsinagóga épülete” – jelentette ki Albertné Simon Edina.

A felújítás kapcsán először a szakemberek láttak hozzá az épület feltérképezéséhez, a felújítás megtervezéséhez, valamint az állagmegóvás haladéktalan feladatainak elvégzéséhez. A tervezési munkálatokról a projektben részt vevő szakemberek elbeszélései alapján készült el Beregszász szíve címmel egy dokumentumfilm a TV21 Ungvár munkatársainak – Balla Béla, Bereczky Tamás, Debreceni Kamilla, Debreceni Mihály, K. Debreceni Mihály, Koczáver Sándor, Molnár Ildikó és Vass Tamás – közreműködésével. Az ötvenperces film betekintést ad a Vérke-parti város zsidóságának és egykori nagyzsinagógájának a történetébe is, majd ismerteti a nézővel a zsinagóga kulturális központtá történő átalakításának részletes terveit, kezdve azzal, hogy miként tündökölhet újra díszes pompájában az épület, miután kibontják az 1960-as években köré épített betonszarkofágból. A tervek szerint a magyar kormány által finanszírozott projekt az évtized egyik legnagyobb kulturális beruházása lesz a vidéken.               

lexi