MCC-est – gondolatok a konzervatív oktatásról

2024. február 10., 08:09 , 1197. szám

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) Beregszászi Képzési Központjában tartott előadást Setényi János, az MCC Tanuláskutató Intézetének igazgatója. Az esten Nicholas Tate Konzervatív iskola című könyvét elemezték, illetve az ezzel kapcsolatos kérdéseket vitatták meg a jelen lévő pedagógusokkal és érdeklődőkkel.

A hagyományos értékek még mindig számítanak a modern világban, és ezek az alapelvek jelentős mértékben befolyásolják a mai oktatási rendszereket. A konzervatív iskola fontos szerepet játszik ebben a kontextusban. Setényi János inspiráló előadásában a jelenlévők mélyrehatóan elemezték a konzervatív iskolarendszer alapelveit.

Az előadás a filozófiai alapokon álló konzervatív oktatásügyi-pedagógiai gondolkodás világába nyújtott betekintést, valamint plusztöltést kívánt adni azoknak az oktatóknak is, akik a nehéz körülmények között is helytállnak a kárpátaljai intézményekben.

„Fontos, hogy fiataljaink tudásuk bővítésével a későbbiekben hasznos tagjai lehessenek közösségeinknek, amihez az is hozzájárul, hogy ösztönözzük a nyelvek elsajátítását” – mondta Dobsa Németh Beáta, az MCC kárpátaljai kirendeltségének vezetője, valamint hozzátette: „A legfontosabb az, hogy a gyerekek egy nagyon erős alappal rendelkezzenek, amely erős alapok elengedhetetlenek a régi tudás, az alaptudás megszerzése nélkül.”

Az MCC Beregszászi Képzési Központjában a szervezők nagy hangsúlyt fektetnek a többnyelvűségre, hiszen egyszerre több nyelven oktatnak, és előadásaikat is meghallgathatják a diákok több nyelven.

„Fontos számunkra, hogy kulturális sokszínűséggel, a nyelvek sokszínűségével is megismertessük a diákjainkat, hiszen ahány nyelv, annyi ember, és annyival többet ad hozzá egy ember személyiségéhez” – hangsúlyozta Dobsa Németh Beáta.

„Az egész világon zajlik a konzervatív pedagógiának az újrafelfedezése, ez a hagyományok és a műveltség megerősítését, valamint az ehhez szükséges iskolát jelenti” – fogalmazott Setényi János.

Nyugat-Európában és főként a skandináv térségben a konzervatív oktatást egyre jobban váltotta fel egy új vonal, amely nem volt felkészülve a migránsáradatra. Kárpátalján viszont továbbra is a konzervatív oktatás van előtérben, ami a jelenlegi helyzetben kifizetődőbb, és szorgalmazza a keletről érkező fiatalok integrálását is – emelte ki előadásában Setényi János.

Fontos azonban az is, hogy ne csak az iskolákban jelenjen meg a konzervatív álláspont és következetesség, hiszen mindez hozzájárul ahhoz, hogy fiataljaink mindinkább felkészüljenek azokra a kihívásokra, amelyeket az élet tartogat számukra – hangsúlyozták a szervezők.

TV21 Ungvár/K. K.