Lezárultak a biológia, kémia, földrajz tehetséggondozó és versenyfelkészítő hétvégék a „GENIUS” szervezésében

2024. február 13., 08:13

A „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány szervezésében nyolcadik alkalommal valósultak meg a biológia, kémia, földrajz tehetséggondozó és versenyfelkészítő hétvégék. Ezek célja a Magyarországon megrendezendő Hevesy György Kárpát-medencei Kémiaversenyre, Herman Ottó Kárpát-medencei Biológiaversenyre, Teleki Pál Földrajz–Földtan Versenyre való felkészítés, valamint a résztvevők természettudományos ismereteinek elmélyítése, bővítése.

A foglalkozásokra meghívást kaptak a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség által szervezett Szent-Györgyi Albert kémiaverseny (8. osztály), Margittai Antal biológiaverseny (7–8. osztály) és természetrajz–földrajz versenyen (7–8. osztály) legjobb eredményeket elért tanulók, akik már eddig is bizonyították a kémia, biológia és földrajz iránti szeretetüket. A tanulók – az előző évekhez hasonlóan – névre szóló meghívót kaptak, akik közül összesen 16 tanuló (7 biológia, 2 kémia, 7 földrajz) vett részt a programban, az alábbi oktatási intézményekből:

 

 

Intézmény

Létszám

1.

Beregszászi Bethlen Gábor Líceum

2

2.

Beregszászi Horváth Anna Gimnázium

1

3.

Beregszászi Kossuth Lajos Líceum

1

4.

Karácsfalvai Sztojka Sándor Görögkatolikus Líceum

1

5.

Nagyberegi Református Líceum

2

6.

Nagydobronyi Líceum

2

7.

Nagydobronyi Református Líceum

1

8.

Nagygejőci Gimnázium

2

9.

Somi Gimnázium

1

10.

Ungvári Dayka Gábor Líceum

1

11.

Vári II. Rákóczi Ferenc Líceum

1

12.

Verbőci Középiskola

1

Összesen

16

 

A tehetséggondozó program első hétvégéje 2024. január 19–21-én valósult meg a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola (II. RF KMF) és a főiskola Felsőfokú Szakképzési Intézetének bázisán. A második hétvégére 2024. január 26–28-án került sor. A tehetséggondozó és versenyfelkészítő program harmadik hétvégéje és egyben záróalkalma 2024. február 9–11-én zajlott.

A hétvégéken részt vevő tanulók többek között az alábbi témákról hallhattak előadásokat: Herman Ottó élete és munkássága; Nemzeti parkok (Kiskunsági Nemzeti Park); Ökológiai alapismeretek; Életközösségek vizsgálata; Globális környezeti problémák: víz-, levegő- és talajszennyezés; Térképészeti gyakorlatok: domborzati térképek, tematikus térképek elemzése; Alapvető légköri folyamatok: a levegő felmelegedése, víz a légkörben, a szél; Teleki Pál élete és munkássága; Közép-Európa magashegységei: a Kárpátok; Réz-szulfát-kristályok növesztése (átkristályosítás); Sók. Egyes ionok minőségi kimutatása; Laboratóriumi munka: anionok és kationok kimutatása; A hidrogén. Kovalens hidrogénvegyületek. Az ammónia.

Az ifjú tehetségekkel a hétvégék folyamán 20 szakképzett pedagógus foglalkozott, akik valamennyien a II. RF KMF oktatói: Bak Éva, Benedek Viktória, Doktor Klára, Gergely Lívia, Hadnagy István, Izsák Tibor, Kázmér Éva, Kohut Erzsébet, Kolozsvári István, Kopor Zoltán, Kutasi Kamilla, Molnár Attila, Molnár D. István, Molnár Krisztina, Sidó Evelin, Szanyi P. Lívia, Székely Marianna, Takács Gabriella, Tóth Attila, Vass Edina.

A program szakmai felelőse dr. Kohut Erzsébet, a II. RF KMF Biológia és Kémia Tanszékének vezetője. A kémiafoglalkozások szakmai referense Bak Éva, a II. RF KMF Biológia és Kémia Tanszékének oktatója, a földrajzfoglalkozások szakfelelőse Székely Marianna, a II. RF KMF Földtudományi és Turizmus Tanszékének oktatója.

A programot Magyarország Kormánya, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatta.

„GENIUS” Jótékonysági Alapítvány