Interjú az év pedagógusával

2024. február 18., 18:16 , 1197. szám

Külhoni kategóriában Hnatik-Riskó Márta, a Beregszászi Bethlen Gábor Líceum magyarnyelv- és irodalomtanára kapta az idei Év Tanára kitüntetést.

A díjat az Év Tanára szakmai bizottsága ítéli oda olyan pedagógusoknak, akik a legtöbbet tették a magyar közoktatás, nevelés terén a bizottság tagjai szerint. A jelölés teljesen nyilvános volt, diákok, pedagógusszervezetek és pedagógusok egyaránt jelölhettek. Összesen mintegy 100 jelölésből választották ki a díjazottakat.

Hnatik-Riskó Márta 36 éve pedagógus, korábban Badalóban és Beregardóban is tanított, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ), a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ), valamint a Beregszászi Keresztény Értelmiségiek Szövetségének (BKÉSZ) aktív tagja, emellett a Kárpátalja hetilap és az Irka gyermeklap, korábban a Közoktatás munkatársa.

„Örülök az elismerésnek, amely szerintem nemcsak engem, de az egész kárpátaljai magyar pedagógusközösséget megilleti” – fogalmazott az elismerés kapcsán az év tanára.

A magyar kultúra megőrzését, anyanyelvünk ápolását tekintette mindig a legfontosabb céljának. Mint elmondta, pályája során nagyon sok mindenkinek hálás azokért a dolgokért, amiket tanáraitól, pedagógustársaitól és diákjaitól kapott.

„Számomra óriási meglepetés volt, amikor értesítettek az elismerésről, hiszen több tanári díj is létezik, azonban a Bethlen Gábor Alap Év Tanára díjáról ez idáig még nem hallottam. Azóta is azon gondolkodom, hogyan kellene ezt mindenkivel megosztani, aki kárpátaljai magyar pedagógus, itt él, itt okítja és neveli a gyerekeket, hiszen mindannyian megérdemlik” – emelte ki Hnatik-Riskó Márta.

Talán nem is olyan meglepő, hogy az Év Tanára díjat idén Hnatik-Riskó Mártának ítélték oda, hiszen számos nemzetközi versenyen jó helyezést elért diák neve mellett szerepel az ő neve mint felkészítő tanáré, emellett a KMPSZ Elnökségének is aktív tagja volt, valamint számtalan helyesírási gyakorlófüzet, tanári kézikönyv lektorálása kötődik nevéhez.

„Amióta a tanári szakmában dolgozom, több mint 36 éve, azóta nagyon sokat változtak a diákok, ami nem meglepő, hiszen ez mindig is így volt, az újabb generációk mások, mint a régebbiek, de én maradtam annál az alapértékrendnél, ami miatt erre tettem fel az életemet. Azt akarom tanítani, egyben nevelni is a gyerekeinkbe, hogy ha magyarnak születtünk, és éppen Kárpátaljára, akkor a Jóistennek itt van velünk terve” – hangsúlyozta Hnatik-Riskó Márta.

„A gyerekeknek szoktam mondani, hogy ha csak két dolgot képesek megjegyezni abból, amit tanítok nekik, akkor az egyik feltétlenül az legyen, hogy minden mindennel összefügg, a másik pedig, hogy a magyarok hazája a Kárpát-medence. És ezért a Kárpát-medencéért tanítom őket arra, hogy legyenek jó emberek és jó magyarok” – tette hozzá a tanárnő.

A Bethlen Gábor Alap karolta fel és támogatja 2012 óta az egyik legnagyobb internetes középiskolai portál kezdeményezésére elindult Év Tanára díj adományozását, amely erkölcsi és anyagi elismerést is jelent azoknak a pedagógusoknak, akik áldásos tevékenységükkel hozzájárulnak ahhoz, hogy a felnövekvő generációk tagjai megfelelő tudás és erkölcsi útmutatás birtokában készülhessenek fel az életre és tevékenységükre.

A Kárpátalja hetilap szerkesztősége is elismerését fejezi ki mindazért az alázatos és állhatatos munkáért, amellyel a tanárnő kiérdemelte az Év Tanára kitüntető címet.

TV21 Ungvár/K. K.