A biztonsági együttműködésről tárgyalt Zelenszkij Berlinben és Párizsban

2024. február 21., 13:08 , 1198. szám

Múlt héten Berlinben és Párizsban tárgyalt Volodimir Zelenszkij. Az ukrán elnök mindkét európai fővárosban kétoldalú biztonsági együttműködési megállapodást írt alá vendéglátóival.

Az ukrán államfő február 16-án, pénteken érkezett Berlinbe, ahol megbeszélést folytatott Olaf Scholz német szövetségi kancellárral. Ezután került sor az Ukrajna és Németország közötti biztonsági együttműködési és támogatási szerződést aláírására.

Németország ezzel a példátlan megállapodással tesz tanúbizonyságot Ukrajna függetlenségének, szuverenitásának és az 1991-es nemzetközileg elismert határok közötti területi integritásának töretlen támogatásáról – értékelt az államfői látogatásról beszámoló ukrán Elnöki Hivatal.

A kétoldalú megállapodás az aláírásától számított tíz évig lesz érvényes. A dokumentum egyebek mellett kimondja, hogy Németország 2024-ben összesen több mint 7 milliárd eurót biztosít Ukrajna katonai támogatására. A felek elismerik továbbá a szankciók alkalmazásának fontosságát annak érdekében, hogy korlátozzák az Oroszországi Föderáció hozzáférését az agresszív háborújához felhasznált pénzeszközökhöz, árukhoz, technológiákhoz és szolgáltatásokhoz.

A megállapodás egy sürgősségi konzultációs mechanizmust is tartalmaz arra az esetre, ha Oroszország a jövőben fegyveres támadást indítana Ukrajna ellen, amelyet bármelyik fél kérésére 24 órán belül aktiválnak a következő lépések meghatározása érdekében.

Ezen túlmenően a dokumentum rögzíti Németország elkötelezettségét aziránt, hogy támogassa Ukrajna erőfeszítéseit az Európai Unióhoz és a NATO-hoz való csatlakozása terén.

Volodimir Zelenszkij még pénteken este Párizsba utazott, ahol megbeszélést folytatott Emmanuel Macron francia elnökkel.

Az államfők kétoldalú megállapodást írtak alá Kijev és Párizs együttműködéséről a biztonság területén. A dokumentum tartalmazza Franciaország kötelezettségvállalását, hogy 2024-ben mintegy hárommilliárd euró segélyt folyósít Ukrajnának – írta az AFP-re hivatkozva a DW. Ez több, mint az előző két évben folyósított segély összesen: Párizs 2022-ben 2,1 milliárd euró, 2023-ban pedig 1,7 milliárd euró támogatást nyújtott Kijevnek.

A megállapodás 10 évre szól, és egyebek mellett arra irányul, hogy segítse Ukrajnát „területi integritásának helyreállításában a nemzetközileg elismert határokon belül”, illetve megakadályozzon bármilyen „megújuló orosz agressziót”. A dokumentum emellett elő kívánja segíteni Ukrajna jövőbeni integrációját az Európai Unióba és az Észak-atlanti Szerződés Szervezetébe (NATO).

(ntk/president.gov.ua/dw.com)