Kárpátaljai irodalmi rendezvény Budapesten

2024. február 24., 10:33 , 1199. szám

A magyar széppróza napja alkalmából 2024. február 21-én 17 órai kezdéssel a Kárpátaljai Szövetség budapesti székházában zenés irodalmi rendezvényt tartottak, amelyet a házigazda szervezet mellett a Magyar Írószövetség és a Magyar Értelmiségiek Kárpátaljai Közössége is támogatott. A közönség soraiban számos kárpátaljai írót, újságírót, képzőművészt és más értelmiségi szakma képviselőjét fedeztem fel. A rendezvény komoly médiavisszhangot kapott.

Kezdésnek dr. Dupka György történész, a Kárpátaljai Szövetség elnökségi tagja üdvözölte a megjelenteket. Bevezetőjében elmondta, hogy a háború előtt a hasonló rendezvényeket Beregszászban, az Európa-Magyar Házban tartották meg, a körülmények miatt tették át a színhelyet Budapestre. Idén viszont kettős rendezvényt tartanak, mivel a fővárosi párjaként február 27-én, Beregszászban is lesz rendezvény, igaz, más szereplőkkel.

A bevezető gondolatok után Dupka György átadta a 15 éves Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet (KMMI) elismerő oklevelét Lőrincz P. Gabriella József Attila-díjas költőnek, a Magyar Írószövetség elnökségi tagjának. A beregszászi irodalmár bemutatta az új kötetét, amely szinte frissen jött ki a nyomdából. A Történetek az árnyékból című könyvet a Balázs F. Attila vezette AB ART kiadó jelentette meg, s főként a két éve tartó orosz–ukrán háború előidézte emberi sorsokkal foglalkozik.

Ezután Kertész Dávid író, a Pesti Srácok újságírója következett. Dávid megemlékezett a KMMI-ben töltött évekről, arról is beszélt, hogyan került kapcsolatba az Előretolt Helyőrség Íróakadémiával. Bemutatta a közelmúltban megjelent első könyvét, amelynek A keresztúri vámpír és más történetek a címe. Egy Sztálinnal kapcsolatos humoros elbeszélést olvasott fel, ami nagy tetszést aratott a közönség körében. Azt is elárulta, hogy hamarosan megjelenik a második munkája, egy meséskönyv.

Végül Sz. Kárpáthy Kata kapta meg a szót, aki aznap érkezett Budapestre. Elmondta, hogy Beregújfaluban él és a Kárpátalja.ma internetes folyóirat szerkesztőjeként dolgozik. Idén megkapta az Együtt Nívó-díjat. Megjelenés előtt álló könyvéről is beszélt, amely egy prózai kötet lesz, a háborúval kapcsolatos történeteket tartalmaz majd. Ízelítőként a Pitypangméz című elbeszélését olvasta fel.

A következőkben Dupka György bemutatta az Együtt folyóirat szerzőinek legújabb antológiáját. A Szégyenpiac. Tollal a békéért az orosz–ukrán háború árnyékában című kötet kárpátaljai bemutatója február 27-én lesz Beregszászban, április 9-én pedig Budapesten, a Magyar Művészeti Akadémia székházában tartanak nagyszabású műsort.

A rendezvény zenei kíséretét az aknaszlatinai Donyec István facimbalomművész és a budapesti Nagy Csaba zongoraművész szolgáltatta. A hivatalos program végén a szerzők dedikálták a könyveiket, majd állófogadással ért véget a nap.

Lengyel János