Az UNESCO megnevezte az ukrajnai kulturális és turisztikai szektor helyreállításának költségeit

2024. február 25., 09:26 , 1198. szám

Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) szerint Ukrajnának 10 év alatt 9 milliárd dollárra lesz szüksége kulturális és turisztikai szektorának újjáépítéséhez. Hozzáteszik, hogy a két éve tartó háború már több mint 19,6 milliárd dollár turisztikai bevételébe került az országnak – jelentette a zn.ua a Reutersre való hivatkozással.

„A károk folyamatosan nőnek, és nőnek az ágazat helyreállításával kapcsolatos szükségletek is. Csupán Ukrajna fővárosának bevételkiesése 10 milliárd dollárt tesz ki” – mondta el Christa Piccat, az UNESCO kulturális és vészhelyzeti igazgatója újságíróknak.

A háború második évfordulója előtt az UNESCO körülbelül 3,5 milliárd dollárra becsüli a kulturális értékekben keletkezett veszteségeket, ami 40%-os növekedés 2023-hoz képest.

A szervezet jelezte, hogy eddig 340 épületben, köztük múzeumokban, műemlékekben, könyvtárakban és vallási objektumokban mérte fel a károkat.

„A nemzetközi szolidaritás kulcsfontosságú lesz ezen igények kielégítésében. A kockázatmegelőzési intézkedések bevezetése és a kreatív iparágak támogatása szintén fontos eszközök a háború becsült hosszú távú hatásainak enyhítésében” – közölte az UNESCO.

 (hk/zn.ua)