Felmérés: Mi kell a boldogsághoz?

2024. február 27., 13:54 , 1198. szám

Az ukrajnai polgárok boldogságának legfontosabb tényezője a saját és hozzátartozóik egészsége. Legalábbis a Gradus Research cég vizsgálatában részt vevő válaszadók 71%-a ezen a véleményen van – írja az Élet (Життя), az Ukrajinszka Pravda magazinja.

A felmérésben 25 és 55 év közötti irodai dolgozók vettek részt, akik a termelés/szolgáltatás terén vagy a kiskereskedelemben dolgoznak Ukrajna mellett Hollandiában, Nagy-Britanniában, Németországban, Franciaországban, Spanyolországban, Lengyelországban és Olaszországban.

Az eredmények azt mutatják, hogy a legboldogabbak a holland munkavállalók – ők 7,5 pontot értek el a lehetséges tízből. A második helyen Nagy-Britannia végzett 7,4 ponttal. Németország és Franciaország állhatott fel a dobogó harmadik fokára, egyaránt 7,3 ponttal.

Ukrajna a boldogság tekintetében az utolsó helyen végzett.

„Az ukránok boldogságindexe 5,6 ponton áll, ami nyilvánvalóan az orosz agresszió és az arra visszavezethető biztonsági, gazdasági és egyéb következmények folyománya” – jegyezte meg a Gradus Research.

A tanulmány eredményei arra utalnak, hogy az ukránok prioritásai megváltoztak a háború kezdete óta. Saját és szeretteik egészségét tartják a legfontosabb értéknek. A válaszadók 71%-a vélekedett így.

Hasonlóan válaszoltak a megkérdezettek Hollandiában, Spanyolországban, Nagy-Britanniában, Lengyelországban és Franciaországban. Ezzel szemben az olaszországi és németországi irodai dolgozók jelezték, hogy számukra az anyagi biztonság a legfontosabb.

Az ukránok prioritásai között a második helyen a biztonságos és békés élet áll (67%), az anyagi összetevő pedig a harmadik helyre szorult (50%). A felmérésből az is kiderült, hogy az ukrán válaszadók 19%-a számára a társadalmi igazságosság a boldog élet egyik feltétele.

(hk/life.pravda.com.ua)