Jármű vezetése kötelező felelősségbiztosítás nélkül

2024. február 27., 12:45 , 1198. szám

„Kinek van joga kötelező felelősségbiztosítás nélkül a volán mögé ülni? Mi a teendő, ha egy ilyen ember balesetbe keveredik?”

– A kötelező felelősségbiztosításról szóló törvény (Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів) 13. cikkelyének 13.1-es pontja értelmében mentesülnek a kötelező felelősségbiztosítási szerződés megkötése alól Ukrajna területén:

• a harci cselekmények résztvevői, a méltóság forradalma sérült résztvevői és a háború következtében fogyatékossá vált személyek törvényben meghatározott köre, akik maguk vezetik a birtokukban lévő közlekedési eszközt;

• az I. rokkantsági csoportba tartozó személyek, akik személyesen vezetik a birtokukban lévő közlekedési eszközt;

• az I. rokkantsági csoportba tartozó személy birtokában lévő járművet annak jelenlétében vezető személyek.

Hangsúlyoznám: a szóban forgó kedvezmény igénybevételének kötelező feltétele, hogy a jogosult személyeknek birtokolniuk kell a járművüket: tulajdonjog, bérleti jog, meghatalmazás stb.

A jelzett személyek által okozott közúti balesetek esetén a kártérítést az Ukrán Gépjármű-biztosítási Iroda (MTSZBU) végzi.

A kötelező felelősségbiztosítás alól a törvények alapján mentesülő személy vagy a járművét vezető személy által okozott baleset esetén sürgősen jelenteniük kell a balesetet a nemzeti rendőrség illetékes egységénél. A baleset résztvevőinek tájékoztatniuk kell egymást személyes adataikról, lakcímükről, a biztosítójuk nevéről, címéről, és meg kell adniuk biztosítási kötvényük adatait – ha rendelkeznek biztosítással. Ezenkívül a biztosítási kötelezettség alól mentesülő személynek is meg kell tennie mindent a további károk megelőzése vagy csökkentése érdekében. A továbbiakban haladéktalanul (legkésőbb a baleset időpontjától számított három munkanapon belül) írásos tájékoztatást kell benyújtania az MTSZBU-nak a balesetről, valamint a járműve és/vagy a károsodott vagyontárgy helyéről, mellékelve a telefonszámát és a címét. Ha a jármű vezetője a tájékoztatási kötelezettségének alapos okból nem tudott eleget tenni, azt dokumentumokkal kell igazolnia.

hk