Irodalmi Kilátó: Szégyenpiac – Tollal a békéért az orosz–ukrán háború árnyékában

2024. február 28., 17:09 , 1200. szám

Magyarország Beregszászi Konzulátusának Gulácsy termében, a külképviselet Irodalmi Kilátó című kulturális rendezvénysorozatának keretében mutatták be az Együtt irodalmi, művészeti, kulturális folyóirat új számát, a Szégyenpiac – Tollal a békéért az orosz–ukrán háború árnyékában című antológiát, valamint Shrek Tímea Ördögszeg c. könyvét. A rendezvényt Magyarország Beregszászi Konzulátusa, a Magyar Értelmiségiek Kárpátaljai Közössége, a Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet (KMMI), valamint az Együtt szerkesztősége szervezte február 27-én.

Az Együtt nem csupán Kárpátalja egyetlen magyar nyelven megjelenő irodalmi, kulturális folyóirata, hanem egyszersmind fontos alkotóműhely is, amely több mint két évtizedes fennállása óta folyamatosan segíti a szárnyukat bontogató tehetséges fiatalokat.

A rendezvény elején dr. Gyebnár István ideiglenes ügyvivő konzul köszöntötte a megjelenteket. Beszédében köszönetet mondott a kárpátaljai művészeknek és alkotóknak, hogy munkájukkal és kitartásukkal a háború ellenére is életben tartják az irodalmat és a művészetet Kárpátalján.

„Amikor a magyar nyelvet, a nemzeti jogokat csorbítják, akkor szükséges, hogy mindenki lássa, van értelme a magyar kultúra ápolásának, van értelme a nemzeti identitásunk őrzésének, van értelme az anyanyelvű oktatás megóvásának. Hiszen a kultúra nemcsak tudást és műveltséget hordoz, hanem erkölcsöt is” – emelte ki a konzul úr. „A mostani esemény méltó szimbóluma annak, hogy a kárpátaljai magyarság büszke a múltjára és a jövőnek építkezik, ezért is szeretnék köszönetet mondani azoknak az alkotóknak, akik mindezt lehetővé teszik” – tette hozzá Gyebnár István, valamint további sikereket és eredményes alkotómunkát kívánt a művészeknek.

Ezt követően Vári Fábián László Kossuth-díjas költő, író, az Együtt vezető szerkesztője köszöntötte a jelenlévőket. Beszédében bemutatta a folyóirat újabb számait, valamint a Szégyenpiac és az Ördögszeg műveket.

A Szégyenpiac – Tollal a békéért az orosz–ukrán háború árnyékában című antológia egy olyan gyűjtemény, amely csokorba köti az Együtt folyóirat szerzői körének azon műveit, amelyek háborúellenes tematikákat dolgoznak fel 2014 és 2024 között.

„A művész, az alkotó ember, amikor azt tapasztalja, hogy vér folyik, amikor nem kellene, hogy hiábavalóan és ártatlanul ömlik ki rengeteg vér, akkor vagy arra gondol, hogy jó lenne elfelejteni, jó lenne elmenekülni, vagy pedig arra, hogy minderre valamiképpen művészi választ kell adni. A művészi válaszok pedig versek, kisprózai művek, interjúk formájában jönnek a világra” – osztotta meg gondolatait a Szégyenpiac kapcsán Vári Fábián László.

„Ha kézbe veszik a Szégyenpiac című könyvet, akkor úgy forgassák, olyan szeretettel, ahogyan a benne található szerzők a békéért áhítoznak, és az a béke, amely a szerzők szellemiségéből árad, költözzön át mindannyiunkba” – tette hozzá.

A Szégyenpiac szerkesztője, Szemere Judit a műről így vélekedett: „Elmondható, hogy ez a könyv 2014-től mostanáig felöleli azt a tíz évet, amely az ukrán polgárháború kitörése óta zajlott, hiszen ez idő alatt nagyon sok változás történt a kárpátaljai emberek életében, ezen belül a magyarságéban is, és ezek az írások, amelyeket beválogattak a kötetbe, ezeket a változásokat próbálják meg tükrözni, legyen az akár vers, akár szépirodalmi kispróza vagy szociográfiai írás.”

„Az Ördögszeg mesekönyvről elmondható, hogy nem teljes egészében az enyém, hanem a kárpátaljai embereké is, hiszen ez egyfajta gyűjtés, ahol megtalálhatók gyermekkorom meséi, történetei, de különböző interneten gyűjtött históriák is, mint például Dovbus történetei, amelyeket átformáltam a saját szemszögemből” – fogalmazott Shrek Tímea, a mű szerzője.

„Sokat próbált irodalmáraink a most eléjük állított nehézségek láttán sem teszik le a tollat, bíznak a pozitív változásokban” – fogalmazott dicsérően dr. Dupka György.

Mind a Szégyenpiac, mind az Ördögszeg című művet Homoki Gábor tiszapéterfalvai festőművész méltó tanítványa, Kutasi Csaba tiszapéterfalvai grafikus művei díszítik.

A program további szakaszában a megjelent szerzők – Shrek Tímea, Marcsák Gergely, Sz. Kárpáthy Kata, Vári Fábián László és Dupka György – felolvastak egy-egy részt írásaikból, és röviden reflektáltak a bemutatott művekre. A felolvasásokat Marcsák Gergely költő, zenész kezdte meg Füzesi Magda A kis sikátor balladája című versének megzenésített változatával.

A rendezvényt Volodimir Balackij (művésznevén Pitkin) zenei műsora zárta, amely során az Itt és most című saját szerzeményét adta elő.

A találkozó állófogadással és kötetlen beszélgetéssel zárult.

A rendezvény visszanézhető a KMMI Facebook-oldalán.

K. K.