Vinnickij: Az oktatók ellenállásába ütközik a felsőoktatási intézmények összevonása

2024. március 8., 08:45 , 1200. szám

Mihajlo Vinnickij ukrán oktatási és tudományos miniszterhelyettes elmondta, hogy a felsőoktatási intézmények konszolidációjának, összevonásának folyamata az oktatók ellenállásába ütközik. Ez elsősorban a rektorokra vonatkozik – jelezte a helyettes tárcavezető az országos televíziós hírcsatornák közös műsorfolyamában, amelyet az Élet (Життя), az Ukrajinszka Pravda magazinja idéz.

„Nem az a célunk, hogy csökkentsük a tanárok számát. Ellenkezőleg, csökkentjük a terhelésüket. Nem a takarékosságon van a hangsúly, hanem az oktatás minőségének javításán” – mondta el Vinnickij.

Szerinte ezt nem minden pedagógus érti. Ezért az egyetemek optimalizálása ellenállásba ütközik.

„Ez azonban gyakran összefügg a rektor ambícióival. Meg kell értenünk, hogy két rektor helyett egy lesz, és ez fájdalmas folyamat a vezető számára” – mutatott rá a miniszterhelyettes.

A felsőoktatási intézmények konszolidációjával ugyanakkor szinte semmi nem változik a hallgatók számára – állítja Vinnickij. Szerinte nem veszítik el oktatási programjaikat, és olyan feltételek mellett folytatják a tanulást, amelyekkel bekerültek a felsőoktatásba.

(ntk/life.pravda.com.ua)