Ma ünnepeljük Tarasz Sevcsenko születésének 210. évfordulóját

2024. március 9., 13:09

Március 9-én, szombaton ünnepeljük a Nagy Kobzár születésének 210. évfordulóját. Ebből az alkalomból Ungváron tisztelegtek az ukrán nép zsenije és prófétája előtt. A megye és a város vezetői, a diplomaták, a papság és a lakosság virágokat helyeztek el Tarasz Sevcsenko emlékművénél a Népi téren.

„Több mint két évszázadon át emlékezünk az író szavaira, melyek aranybetűkkel íródnak népünk történelmébe.

Most, amikor Kárpátalja több százezer ember otthonává vált a frontrégiókról és ideiglenesen megszállt területekről, megmutatjuk mindenkinek, hogy a kultúra az, amiért katonáink küzdenek, amiért érdemes kiállni a győzelemig!

Mi a hazánkért küzdünk, a kultúránkért. Mert a kultúra az állam, ez a mi népünk” – írta hivatalos Facebook-oldalán a megemlékezés alkalmából Viktor Mikita, a megyei katonai közigazgatás vezetője.

Az Érdemes Akadémiai Kárpátaljai Népi Kórus előadásaival kísérte a díszünnepséget. A művészek előadták Ukrajna himnuszát, a Szél zúg a széles Dnyeper táján, a Végrendelet és az Ima Ukrajnáért című kompozíciókat.

Emlékeztetőül, március folyamán tematikus rendezvények zajlanak az egész megyében Tarasz Sevcsenko születésének 210. évfordulója alkalmából.

(Facebook/RV)