Nőnapi kerekasztal-beszélgetés az MCC-ben

2024. március 11., 17:54 , 1201. szám

Mindennapok művészete címmel szervezett a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Beregszászi Képzési Központja nőnap alkalmából kerekasztal-beszélgetést. Az eseményen dr. Koncz Zsófia parlamenti államtitkár, az Energiaügyi Minisztérium miniszterhelyettese, valamint dr. Illés Boglárka országgyűlési képviselő, a Fidelitas korábbi elnöke mesélt a karrier és a harmonikus családi élet közötti egyensúlyról, mindarról, hogyan lehet nőként sikeresnek lenni a karrierben és a családi életben egyaránt.

A program szervezője és a beszélgetés moderátora Dobsa Németh Beáta, az MCC Beregszászi Képzési Központjának vezetője volt, aki elmondta: „Az előadás a Mindennapok művészete címet kapta. Nőnap alkalmából két rendkívüli nő fogadta el a meghívásunkat, akik a karrierjük mellett a mindennapjaikat családanyaként, feleségként élik meg. Szorgos teendőik mellett nagyon át kell gondolniuk a napjaikat, beosztásukat. Éppen ezért esett a választásunk rájuk. Egy sikeres család háta mögött nemcsak egy édesanya áll, hanem egy megbízható társ is, aki a mindennapok megszervezéséből kiveszi a részét. Mindezeket a témákat boncolgatva kaphattunk betekintést nagyon sok jó módszerbe.”

Dr. Illés Boglárka országgyűlési képviselő már nem első alkalommal jár Kárpátalján, s mint fogalmazott, mindig szívesen látogat el a vidékre. „Akik a jelenlegi körülmények között Kárpátalján vannak és a szülőföldjükön való boldogulást választják, önmagában is értéket teremtenek. Mindaz az erőfeszítés, munkavégzés – legyen az fizikai vagy intellektuális értelemben –, amely itt zajlik, jelentős. Hiszen a kárpátaljai magyarság részéről azt éreztem korábban is, hogy kulturálisan és szellemileg olyan hozzáadott értéket teremtenek, ami pótolhatatlan. Ezzel az érzéssel érkeztem, hogy azokkal találkozhatom, akikkel már régebben is találkoztam, akik a nehéz körülmények között nemcsak a megmaradásra képesek, hanem arra is, hogy erőt adjanak – nagyon sok esetben az anyaországiaknak” – fogalmazott a képviselő. Mint azt kifejtette: „A karriert és a családot úgy lehet összehangolni, ha támogató társ és család van melletted. Csak csapatban tudunk eredményt és sikereket elérni.”

Dr. Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium miniszterhelyettese a kerekasztal-beszélgetés előtt több kárpátaljai oktatási intézményben is látogatást tett, ahova humanitárius segélyt is vitt. Kérdésünkre elmondta: „Rendkívül tartalmas nap volt a mai, hiszen az előadás előtt délelőtt járhattam Ungváron, a Dayka Gábor Líceumban, majd Szerednyén egy belső menekülteket ellátó telephelyet látogattam meg, ezt követően Munkácson a Szent István Líceumba és Beregszászban egy bentlakásos óvodába is sikerült eljutnom. Nagyon jó találkozások voltak ezek, este pedig az MCC-ben volt lehetőségem egy nőnapi kötetlen beszélgetésen fontos kérdéseket érinteni.” Mint hangsúlyozta: „A jelenlegi nehéz helyzetben a kárpátaljai nőkre még nagyobb feladat hárul, s bízom abban, hogy a mai beszélgetés mindenkit megerősített abban, hogy igenis a nők képesek arra, hogy ezekben a nehézségekben is megtalálják a jót. S készek arra, hogy az újjáépítés folyamatát elindítsák.”

ev