Potápi Árpád János: A Csemadok hűségesen szolgálta a felvidéki magyar identitás megerősítését

2024. március 13., 10:36 , 1201. szám

A Csemadok a legnehezebb történelmi időkben is hűségesen szolgálta a felvidéki magyar identitás megerősítését – jelentette ki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára a felvidéki Érsekújvárott, ahol beszédet mondott a Csemadok megalakításának 75. évfordulója alkalmából megrendezett jubileumi ünnepségen múlt szombaton.

A felvidéki magyarság legnagyobb kulturális és közéleti szervezetének, a Szlovákiai Magyar Társadalmi és Közművelődési Szövetségnek, ismertebb nevén a Csemadoknak az ünnepségén a nemzetpolitikai államtitkár felidézte a szervezet megalakulásának összetett történelmi pillanatát. Rámutatott: bár ez a korszak a felvidéki magyarság számára a megvetés és az üldöztetés ideje volt, a közösség az őket ért megpróbáltatásokra nem ösztönösen, hanem keresztényi lelkülettel reagált, a Csemadok pedig segítette a talpra állásban a közösséget. „A felvidéki magyarság szeretettel és méltósággal hordozta és hordozza sorsát” – hangsúlyozta Potápi Árpád János.

Elmondta: az elmúlt 75 év a haza és a nemzet iránti felelősség vállalásáról szólt, és ebben az időszakban a Csemadok hűségesen szolgálta a felvidéki magyar identitás megerősítését, a szervezet vezetői és önkéntesei pedig örök érvényű példát állítottak az utókor elé, amit az is mutat, hogy a felvidéki magyarság helytállása ma is gyümölcsöző. „Ha akkor nem jött volna létre a Csemadok, akkor talán ma itt nem beszélhetnénk magyarul” – jelentette ki Potápi Árpád János.

Az államtitkár a Csemadok elmúlt 75 évét példaként hozva arra buzdította az ünnepség résztvevőit, hogy a jelen kihívásaihoz abból merítsenek erőt. Kiemelte: a Csemadok bizonyította, hogy a legnehezebb időket is át lehet vészelni etnikai alapú közösségekben, csak helyi és országos szinten is szerveződni kell.

„Magyar értékek és érdekek mentén kell csinálni a politikát” – szögezte le Potápi Árpád János. A közelgő szlovákiai államfőválasztás és a Magyar Szövetség köztársasági elnökjelöltje kapcsán hozzáfűzte: nem feltétlenül az államfőválasztást kell megnyerni, de be kell bizonyítanunk, hogy velünk számolni kell, és érdekképviseletünket minden szinten el kell látni.

 (MTI/Kárpátalja)