Forbes: Egyelőre nem tervezik a Telegram blokkolását Ukrajnában

2024. március 18., 10:34

Az ukrán kormány egyelőre nem tervezi a Telegram messenger blokkolását Ukrajnában – áll a Forbes Ukraine cikkében.

„A Telegram blokkolásának kérdése jelenleg nem merül fel” – mondta Andrij Kovalenko, az RNBO Dezinformáció Elleni Központjának (CPD) vezetője a Forbes-nak.

„A tiltás és a blokkolás a végső megoldás, amelyet csak egyszer használhatunk kritikus szükség esetén” – véli Jaroszlav Jurcsisin, a Legfelső Tanács Szólásszabadság Bizottságának elnöke.

A munkacsoportok megvitatják, hogyan használhatják biztonságosan a Telegramot a katonák, a politikusok és az államtitokhoz hozzáférő tisztviselők – jelezte Kovalenko.

Emellett az ukrán különleges szolgálatok átadták a messenger képviselőinek a „potenciálisan problémás” Telegram-csatornák listáját, amelyen több mint 300 cím szerepel – mondta el a Forbes-nak a lista összeállításához közel álló forrása névtelenséget kérve, mivel nem jogosult nyilatkozni ebben a témában.

„Ma a platform nem felel meg teljesen nemzeti érdekeinknek” – jelentette ki Andrij Juszov, a Védelmi Minisztérium Hírszerzési Főosztályának képviselője a Freedomnak adott interjújában néhány nappal később.

Oroszország a „Telegram csatornák hálózatait a Twitterrel és a Facebook/Instagrammal együtt” fejleszti, mint az ukrán médiatérbe való behatolás leghatékonyabb módját – írta a Washington Post a Kreml dokumentumaira hivatkozva, amelyekben érvként az szerepel, hogy a Telegram közönsége Ukrajnában 2023-ban 600%-kal nőtt. Oroszország 250 millió dollárt költött a szükséges narratívák népszerűsítésére a messengeren – közölte Juszov.

(forbes.ua/Kárpátalja)