Közzétették a 2024-es boldogság-világranglistát

2024. március 23., 16:32

A World Happiness Report hetedszer is Finnországot kiáltotta ki a világ legboldogabb országának. Eközben Ukrajna 13 helyet lépett vissza a rangsorban egy év alatt, és a 105. helyet szerezte meg – jelentette a TSZN.

A felmérés eredményei szerint továbbra is Finnország a világelső a boldogság szintjét tekintve. Szomszédai a rangsorban – Dánia, Izland és Svédország – szintén őrzik helyüket az első tízben.

A jelentésből kitűnik, hogy az előkelő helyezést a boldogság világranglistáján a természettel való szoros kapcsolat, valamint a munka és a magánélet közötti egészséges egyensúly segíti elő ezekben az országokban. Ugyanakkor a növekvő boldogtalanság miatt – különösen a fiatalok körében – más nyugati országok visszacsúsztak a rangsorban.

Így az USA és Németország először estek ki az első húszból, mióta a rangsort több mint tíz évvel ezelőtt először közzétették. Helyüket Costa Rica és Kuvait foglalta el a rangsor 12. és 13. helyén.

A legnagyobb boldogság-növekedést Szerbiában, Bulgáriában és Lettországban regisztrálták. Afganisztán az utolsó helyen áll.

Idén Ukrajna a 105. helyet szerezte meg, 13 helyet rontva a tavalyi jelentéshez képest. Magyarország a tavalyi 51. helyről az 56. helyre csúszott vissza.

A jelentés egy több mint 140 országban végzett globális felmérés adatain alapul. Megjelenése egybeesik a boldogság világnapjával, amelyet március 20-án méltatnak.

(tsn.ua/Kárpátalja)