Hiteltelen összeesküvés-elmélet, vagy van benne valami?

Chemtrailek az égen?

2024. március 24., 16:51

Az utóbbi időkben többször megfigyeltek egymással párhuzamosan húzódó vagy egymást keresztező, hosszú időn át fennmaradó, széles kondenzcsíkokat, melyeket chemtraileknek neveztek el az egyik legelterjedtebb összeesküvés-elmélet hívei, akik szerint kormányok vagy egy, a világot – szerintük – irányító szűk csoport nehézfémekkel, sőt akár nanorobotokkal is permetezi a lakosságot, illetve manipulálja az időjárást. De van-e bármilyen alapjuk e teóriáknak?     

Maga a chemtrail kifejezés két angol szó, a chemical (vegyi) és a trail (nyom) összevonásából származik, s vegyi nyomvonalnak vagy vegyi csíknak magyaríthatnánk. A chemtrail összeesküvés-elmélet gyökerei pedig 1996-ra nyúlnak vissza, amikor az amerikai légierő tudósai kiadtak egy tanulmányt, melyben arról írtak, miként lehetne az időjárás manipulálását fegyverként használni. Az írás egy fiktív jövőbeli forgatókönyvet vázolt fel, melyben a hadsereg nem hagyományos eszközök bevetésére kényszerül. Egy William Thomas nevű amerikai újságíró „ráharapott” az írásra, és arról írt cikket, miszerint az amerikai kormány vegyi anyagokkal permetezi a saját lakosságát. Ez aztán elindította a lavinát, és megszületett a chemtrail összeesküvés-elmélet. Eszerint a vegyi csíkok abban különböznek a normális kondenzcsíkoktól, hogy szélesek, hosszú ideig megmaradnak, egymást keresztezik, majd fátyolfelhőzetet hoznak létre, s előbb csak Amerikában vádolták meg azzal a kormányzatot, hogy utasszállító repülőgépek hajtóműveiből mérgező vegyi anyagokat bocsáttat ki, mérgezve a saját lakosságát, majd világszerte elterjedt a teória, mely szerint kormányok vagy a háttérhatalom – ennek létezése szintén egy összeesküvés-elmélet – hajtja végre ugyanezt.

A chemtrailhívők szerint utasok nélkül repülő személyszállító repülőgépek egészségkárosító nehézfémeket – konkrétan báriumot, alumíniumot, cinket, stronciumot –, illetve nanorobotokat (mikroszkopikus méretű robotokat) bocsátanak a légkörbe. Mi lenne mindezzel a cél? Népességszabályozás a lakosság csökkentésével, illetve a szaporodási képességek meggyengítésével, az emberek megbetegítése, hogy az összeesküvésben részt vevő nagy gyógyszeripari cégek minél nagyobb bevételekhez jussanak, időjárás-, illetve klímamanipulálás. Ami a megbetegedéseket illeti, tény, hogy a nehézfémek komolyan károsítják az egészséget. A bárium magas vérnyomást, illetve légzőszervi megbetegedéseket okoz, és ezek a betegségek egyre gyakoribbak, de azt még a chemtrailhívők is elismerik, hogy növényvédő szerekkel is a talajba kerülhet, emellett a gyógyszeripar is felhasználja. Ám a magas vérnyomásnak és a légzőszervi betegségeknek megannyi más okuk is van. Dr. Russel L. Blaylock idegsebész szerint az alumínium nanorészecskéknek idegkárosító hatásuk van, és hozzájárulnak a Parkinson-, valamint az Alzheimer-kór kialakulásához, mely betegségek az utóbbi időben egyre gyakoribbak. A belélegzett alumínium nanorészecskék pedig tüdőgyulladást, asztmát és más légzőszervi megbetegedéseket váltanak ki. De van-e ezekhez közük a chemtraileknek? Dr. Chris Exley, a Keel Egyetem professzora, aki disszertációt írt arról, miként kerül alumínium az élő szervezetekbe, s hogyan távolítható el, azt mutatta ki, hogy a gyógyszerek, az oltások, a dezodorok, a napvédők, különösen pedig a savlekötők által jut be a szervezetbe ez a nehézfém. És hogyan távolítható el? Azt tanácsolja, hogy igyunk szilíciumban gazdag ásványvizet, mert a szilícium képes kiüríteni a szervezetből az alumíniumot. Megjegyzendő: egészségünkre a vegyipari forradalom is rossz hatással lett, mivel megannyi hasznával együtt megannyi kárt is okozott, sok méreg került a környezetünkbe. A légszennyezettség pedig Európában évente közel 450 ezer idő előtti elhalálozást okoz. A városi szmog kiváltképp ártalmas, asztmához, tüdőrákhoz és más légzőszervi betegségekhez vezet.

De visszatérve a chemtrailekre… Van-e különbség a vékony, hamar eltűnő és a hosszú ideig megmaradó, széles kondenzcsíkok eredete között? Vizsgáljuk meg, miként jön létre a kondenzcsík, ami egy hosszúkás, sávos, fehér felhőképződmény. Mire van szükség egy felhő kialakulásához? Kondenzmagra és kondenzálódó anyagra, ami szinte mindig víz. A repülőgépek hajtóműveiben az üzemanyag vízzé és szén-dioxiddá ég el, de az égéstermék tartalmaz még némi nitrogén- és kén-oxidokat, illetve valamennyi kormot, ami remek kondenzmag. A vízpára és az égéstermékek kiáramlanak a levegőbe, mely a repülőgépek utazómagasságában igen hideg, akár -50 Celsius-fokos is lehet. A vízpára kicsapódik a koromszemcséken, és a dermesztő hidegben azonnal megfagy. Aztán szublimálódik, jégből gázneművé válik, vagyis felhőképződmény alakul ki. Hogy ez mennyi ideig marad meg, az a különböző levegőrétegek eltérő hőmérsékletétől és vízpáratartalmától függ. Általában a magasabb levegőrétegek tartalmaznak kevesebb vízpárát, de nem mindig. Ha a levegő száraz, akkor a kondenzcsík vékony lesz, és elég hamar eltűnik. Amennyiben viszont a páratartalom magas, és a levegő is elég hideg, akkor a kondenzmagokra ráfagyott jégszemcsékre újabb jégszemcsék rétegei fagyhatnak rá, és széles, hosszú ideig, akár órákig is megmaradó kondenzcsíkok alakulnak ki, a szelek miatt pedig megcsavarodhatnak, elgörbülhetnek. És nemcsak gázturbinás, hanem légcsavaros repülőgépek esetében is megjelenhetnek a kondenzcsíkok, mivel a forró motorból kiáramló forró gőz és kipufogógáz találkozik a hideg levegővel, és ebben az esetben is beindul a felhőképződés, vagyis kialakul a kondenzcsík. A sokáig fennmaradó, széles és a viszonylag hamar eltűnő vékony kondenzcsíkok eredete tehát egyaránt a hajtóművekből kiáramló égéstermékekre és vízpárára vezethető vissza. És a lassan szétterülő fátyolfelhők, melyeket a chemtrailhívők a vegyi csíkok bizonyítékainak tartanak? Egy 1942-ből származó, a Budapest fölötti eget ábrázoló fényképen ugyanilyen felhő látható.

Amellett a repülőgépek egyszerűen nem bírnának hordozni elegendő vegyi anyagot. Egy széles vegyi csík kialakításához hajtóművenként és méterenként egy deciliter kemikáliát kellene kipermetezni. Egy átlag 2 000 km-es repülőúthoz egy két hajtóműves repülőgépnek 400 ezer liter vegyi anyaggal kellene felszállnia, vagyis 400 tonnával, miközben egy két hajtóműves utasszállító repülőgép maximális terhelhetősége 25 tonna. És azok a fényképek, melyeken tartályokkal teli utasszállító belső terek láthatók? Nos, új repülőgéptípusok tesztrepülésekor víztartályokat helyeznek el a repülőgépek belsejében, imitálva a maximális utaslétszám melletti maximális utassúlyt és a csomagok maximális súlyát. És még egy érv a permetezés ellen: ha valakik le akarnák permetezni az embereket, megmérgezve őket, akkor saját magukat és hozzátartozóikat is ugyanezeknek a veszélyeknek tennék ki. Ezt ugyan ki akarná?

Na és az időjárás-manipulálás? Ezüst-jodidot már évtizedekkel ezelőtt juttattak a felhőkbe, a csapadék tetemes növelése végett. Az USA szabadalmi hivatalában pedig valóban létezik több szabadalom, melyek az időjárás módosítására alkalmas aeroszolos, nanotechnológiás és egyéb módszerekre vonatkoznak, s több ország rendelkezik is ezekkel a technológiákkal. Oroszországban, Svájcban, Kínában évek óta alkalmazzák ezeket felhők létrehozására vagy eloszlatására, és bizony, még viharok előidézésére alkalmas technológiák is léteznek. Ami pedig az éghajlat-módosítást, a földmérnökséget illeti… Egy elképzelés szerint fényvisszaverő részecskéket juttatnának a légkörbe, melyek részben elnyelnék, részben visszasugároznák az űrbe a napsugárzás egy részét, hogy csökkentsék a globális felmelegedést – már ha létezik. Nagy mennyiségű szulfátrészecskét permeteznének ki a sztratoszférában, ehhez pedig egy olyan repülőgépet fejlesztenének ki, amelyik mintegy 20 km-es magasságban repülne, és 20 tonna rakományt bírna el. Az ENSZ Közgyűlése azonban 2010-ben moratóriumot rendelt el a földmérnökségi projektekre. A kockázatok ugyanis óriásiak. Komplex időjárási folyamatokat és viszonyokat bolygatnának meg vele, aszályokat, árvizeket, kánikulát, viharokat tehetnének vele erősebbekké. A moratórium értelmében egyetlen állam sem vághat bele ezek megtervezésébe, nemhogy a végrehajtásába. Amúgy pedig a Föld csak az 1860-as, 1880-as években lábalt ki a XIV. században kibontakozódó kis jégkorszakból. Nem lenne jó, ha egy esetleges túlhűtéssel visszataszítanák oda.

Lajos Mihály