Sajtó: Az USA felszólította Ukrajnát, hogy állítsa le az Oroszország energetikai infrastruktúrája elleni támadásokat

2024. március 28., 15:33 , 1203. szám

Az Egyesült Államok állítólag sürgette Kijevet, hogy ne indítson további csapásokat az orosz finomítók és más energetikai infrastruktúrák ellen, attól tartva, hogy ez további eszkalációhoz és az energiaárak globális emelkedéséhez vezethet – jelentette forrásaira hivatkozva a Financial Times (FT), amelyet a Jevropejszka Pravda idéz.

Az FT cikkében azt állítja, hogy névtelenséget kérő forrásai szerint a Kijevnek szánt kéréseket-figyelmeztetéseket többször is eljuttatták az Ukrán Biztonsági Szolgálat és a Hírszerzési Főosztály vezető tisztségviselőinek, akik a pilóta nélküli csapásmérő rendszerek fejlesztésére irányuló ukrán programokat felügyelik.

Az egyik forrás szerint a Fehér Házat „egyre jobban aggasztják” az Oroszországi Föderáció nyugati részén található olajfinomítók, terminálok és egyéb energetikai infrastruktúra elleni ukrán csapások, amelyek hatással vannak az orosz termelési volumenre ezen a területen.

Az Egyesült Államok aggodalmának egyik oka, hogy az orosz export visszaesése a világpiaci árak globális növekedését idézheti elő, hiszen Oroszország a szankciók ellenére továbbra is az egyik legnagyobb exportőr. Az üzemanyagárak emelkedése a közelgő amerikai elnökválasztás eredményén is megmutatkozhat.

Washingtonban amiatt is aggódnak, hogy az ukrán csapásokra válaszul Oroszország tehet valamit a nyugati országok számára fontos energetikai infrastruktúrával, például azzal a csővezetékkel, amely Kazahsztánból szállít olajat Oroszország területén át a világpiacra.

Az FT kérésére, hogy kommentálják az értesülést, a Nemzetbiztonsági Tanács közölte, hogy az Egyesült Államok „nem bátorítja és nem teszi lehetővé” az ukrán támadásokat Oroszország területén lévő célpontok ellen. Kijevből nem érkezett válasz az FT megkeresésére.

Később Olha Sztefanisina, Ukrajna európai és euroatlanti integrációjáért felelős miniszterelnök-helyettese a Kijevi Biztonsági Fórumon a témával kapcsolatban emlékeztetett, kijevi tisztviselők korábban már jelezték, hogy katonai szempontból az orosz energetikai infrastruktúra legitim célpont.

Mihajlo Podoljak, az ukrán Elnöki Hivatal vezetőjének tanácsadója tagadta, hogy Washington a támadások leállítását követelné Ukrajnától.

„Ez fiktív információ. Két év teljes körű háború után senki sem fogja megszabni Ukrajnának e háború megvívásának feltételeit. A nemzetközi jog keretein belül Ukrajna »zsírtalaníthatja« az orosz hadviselés eszközeit. Az üzemanyag a hadviselés alapvető eszköze. Ukrajna el fogja pusztítani az üzemanyag-infrastruktúrát” – jelentette ki Podoljak a Dozsgy orosz hírcsatornának.

(ntk/eurointegration.com.ua)