A falvak is vehetnek fel hitelt

2024. március 31., 14:40 , 1203. szám

A miniszteri kabinet határozatával lehetővé tette a községi és nagyközségi költségvetések számára a hitelfelvételt, többek között az ukrán bankoktól és a nemzetközi pénzügyi szervezetektől – jelentette az Ekonomicsna Pravda a Pénzügyminisztérium sajtószolgálata nyomán.

A lépés célja összhangba hozni a vonatkozó szabályozást a Költségvetési törvénykönyv rendelkezéseivel.

A legfontosabb változások a következők:

– a rendelet lehetővé teszi a helyi hitelfelvételi mechanizmusok bővítését és helyi garanciák biztosítását a községi és nagyközségi tanácsok számára;

– kijelöli a helyi hitelfelvétellel és kezességvállalással kapcsolatos dokumentumok aláírására jogosult személyeket;

– megteremti a feltételeit a jóváhagyott döntések nyomon követésének és csökkenti a költségvetési beszámolási formák számát.

„A vázolt módosítások hozzájárulnak az átláthatóság és a felelősségvállalás fokozásához a helyi hitelfelvételek végrehajtásánál, valamint segítik a közösségeket abban, hogy rugalmasabban alkalmazkodjanak a gazdasági igényekhez” – áll a közleményben.

Hozzáteszik, hogy a hitelfelvétel lehetőségének megteremtése az ukrán bankoktól és a nemzetközi pénzügyi szervezetektől a községi és nagyközségi költségvetések számára hozzájárul pénzügyi stabilitásuk megszilárdításához, és erőteljes ösztönzőjévé válik Ukrajna-szerte a települések társadalmi-gazdasági fejlődésének.

(zzz/epravda.com.ua)