Felmérés: A polgárok csaknem harmada nyomásgyakorlásnak tartja az üzleti szereplők elleni nyomozásokat

2024. április 1., 10:34 , 1203. szám

A megkérdezett ukránok többsége (56%) úgy véli, hogy a bűnüldöző szervek részéről bizonyos vállalatok és üzletemberek által elkövetett állítólagos törvénysértések miatt indított vizsgálatok arról tanúskodnak, hogy kísérletek történnek az üzleti szereplők törvénysértései elleni küzdelemre – derül ki a Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet (KIIS) február 17–23-án végzett felméréséből, amelyet az Ekonomicsna Pravda ismertet.

Ugyanakkor a válaszadók csaknem harmada (30%) az üzleti életre nehezedő nyomásként értelmezi ezeket az eljárásokat. A válaszadók fennmaradó 14%-a nem tudott állást foglalni.

„A vélemények és nézetek tulajdonképpen »a rendvédelmi szervek vagy a kormányzat indokolatlan nyomást gyakorol a vállalkozásokra«-tól »a vállalkozás igazságos büntetést kap a tevékenysége során elkövetett törvénysértésért«-ig terjedő kontinuumon helyezkednek el. [...] Fontos hangsúlyozni, hogy mi az átlagpolgárok véleményét kérdeztük (ha a felmérést csak üzleti körökben, vagy a rendvédelmi szervek, esetleg állami intézmények képviselői körében végeztük volna, akkor az eredmények nyilván másak lennének)” – áll a KIIS sajtóközleményében.

Regionális bontásban mindenhol hasonlóan vélekednek az országban, és mindenhol a megkérdezettek valamivel több mint fele (54%-tól 59%-ig) a jogsértések elleni küzdelemre tett kísérletnek tekinti a cégek, üzletemberek tevékenységének vizsgálatát. Az ezzel ellentétes véleményen lévők is megközelítőleg ugyanannyian vannak (29%-tól 31%-ig) minden makrorégióban.

A felmérést 1 052 felnőtt válaszadó körében végezték számítógépes telefoninterjúk segítségével, Ukrajna minden kormány által ellenőrzött régiójában.

 (szcs/epravda.com.ua)