Gránitot szállítottak Oroszországba a Zsitomir megyei ügyeskedők

2024. április 3., 14:46 , 1204. szám

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) az Oroszországgal folytatott „rejtett” kereskedelem újabb rendszerét számolta fel – jelentette a korrespondent.net az SZBU sajtószolgálata nyomán március 29-én.

A Zsitomir megyében végrehajtott átfogó intézkedések eredményeként letartóztattak két kereskedőt, akik megszervezték a gránit nagykereskedelmi szállítását orosz vállalkozásoknak. Ügyfeleik között voltak a Kreml-párt, az Egységes Oroszország tagjainak tulajdonában lévő cégek is – derül ki a tájékoztatásból.

Az oroszországi megrendelők az illegális import jelentős részét az Ukrajna elleni harcokban elesett oroszok emlékműveinek gyártására használták fel.

A nyomozók szerint az ügylet megszervezésében az a helyi üzletember is részt vett, aki még a teljes körű invázió kezdete előtt szállított bányászati termékeket az Oroszországi Föderációba. A férfi 2022. február 24. után a „megszakított tranzit” rendszer alapján folytatta a kereskedést az oroszokkal.

Ehhez illegálisan kiutazott az Európai Unió egyik szomszédos országába, ahol saját kereskedelmi struktúrát jegyeztetett be. Ez a külföldi cég állítólag az EU területén megvalósítandó üzleti projektekhez vásárolta a gránitot Ukrajnában. Az ukrán termékek kézhezvétele után azonban a gyanúsított továbbadta azokat a valódi oroszországi megrendelőknek.

Hogy Ukrajnában felvásárolják a gránitot és kijuttassák azt az EU-ba, az üzletember bevonta az ügyletbe két Zsitomir megyei cinkostársát. Ők keresték meg a gránitot kitermelő cégeket, majd felvásárolták a termékeiket és külföldre szállították.

Utóbb ezt a két kereskedőt vették őrizetbe Ukrajnában. Az őrizetesek lakóhelyén és irodáiban tartott házkutatások során bűncselekményre utaló iratok és egyéb tárgyi bizonyítékok kerültek elő. Nagy mennyiségű, valószínűleg törvénytelenül szerzett készpénzt is lefoglaltak.

Mindhárom érintettet az agresszor állam személyek egy csoportja által előzetes összeesküvés alapján elkövetett támogatásával gyanúsították meg. Az elkövetőket 12 évig terjedő szabadságvesztésre ítélhetik vagyonelkobzással.

(szcs/korrespondent.net)