Kuleba: Ukrajna és India megegyezett az együttműködés helyreállításáról

2024. április 3., 08:27 , 1204. szám

Március 28‒29-én Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter indiai kollégája meghívására kétnapos látogatást tett Indiában – jelentette a korrespondent.net.

„Az indiai kollégámmal, Subrahmanyam Jaishankarral folytatott őszinte és átfogó tárgyalásaink során megvitattuk a kétoldalú kapcsolatokat, a régióink helyzetét és a globális biztonsági kérdéseket. Különös figyelmet fordítottunk a Békeformulára és megvalósítása következő lépéseire” – írta Kuleba az X közösségi oldalon.

Társelnökökként a miniszterek az ukrán–indiai kormányközi bizottság felülvizsgálati ülését is megtartották.

„Megállapodtunk abban, hogy helyreállítjuk az országaink közötti együttműködés azon szintjét, amely Oroszország teljes körű Ukrajna elleni háborúja előtt létezett, valamint új, ígéretes projekteket jelölünk ki, amelyek kapcsolatainkat magasabb szintre emelik” – tette hozzá az ukrán külügyek irányítója.

Utóbb Dmitro Kuleba indiai útját értékelve az országos televíziós hírcsatornák közös műsorfolyamában elmondta, India változtat hozzáállásán az Oroszországi Föderáció Ukrajna elleni teljes körű háborújához. Mint fogalmazott, „talán mi Ukrajnában szeretnénk, ha ezek a változások gyorsabbak, látványosabbak lennének, de Indiának megvan a maga külpolitikája, megvannak a saját érdekei”.

„Ha azonban összehasonlítjuk kapcsolataink állapotát a teljes körű háború első évében és most, akkor történtek pozitív fejlemények” – hangsúlyozta a diplomata.

(hk/korrespondent.net)