Szlovák elnökválasztás: Forró Krisztián a második fordulóban Peter Pellegrinit támogatja

2024. április 3., 12:50 , 1203. szám

Forró Krisztián, a felvidéki magyar párt, a Magyar Szövetség elnöke az államfőválasztás második fordulójában Peter Pellegrinit, a pozsonyi törvényhozás elnökét, a hárompárti szlovák kormánykoalíció második legerősebb pártjának, a Hangnak (Hlas-SD) a köztársaságielnök-jelöltjét támogatja majd – ezt a két politikus közös pozsonyi sajtótájékoztatóján jelentette be múlt szerdán.

A szlovák államfőválasztás első fordulóját Ivan Korcok, korábbi külügyminiszter nyerte a leadott voksok 42,5 százalékával, és a második helyet, illetve a voksok 37 százalékát megszerző Peter Pellegrinivel jutott a második fordulóba. Forró Krisztián a felvidéki magyar párt köztársaságielnök-jelöltje a március 23-i voksoláson a negyedik helyen végzett a voksok 2,9 százalékával.

Forró Krisztián a közös sajtótájékoztatón azt mondta: a jelenlegi helyzetben államfőként Peter Pellegrini lehet a legjobb választás Szlovákia és mindazok számára, akiknek fontosak a régiók, a nemzetiségi közösségek és a béke. „Ebben a pillanatban és az adott körülmények mellett azt gondolom, alibizés lenne egyszerűen csak azt mondani, hogy az emberek hozzák meg maguk a döntést” – jelentette ki Forró Krisztián, akinek szavait a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség idézte.

Peter Pellegrini elmondta, hogy több közös tárgyalást tudnak maguk mögött Forró Krisztiánnal, és sok kérdésben hasonló az álláspontjuk, ilyen az ukrajnai háború és a regionális különbségek kiegyenlítésének kérdései is. Kijelentette: államfőként szeretné összekötni az állampolgárokat függetlenül attól, hogy milyen a nemzetiségük, és a magyar közösséggel is éreztetni akarja, hogy annak tagjai teljes értékű állampolgárai Szlovákiának.

A szlovákiai államfőválasztás második fordulóját április 6-án tartják.

(MTI/Kárpátalja)