Ukrán–magyar viszony: Folytatódtak az egyeztetések

2024. április 9., 11:50 , 1205. szám

Múlt héten folytatódtak az ukrán–magyar tárgyalások a két ország viszonyának rendezéséről, ezen belül a kárpátaljai magyar kisebbség helyzetéről.

Április 3-án Brüsszelben ült tárgyalóasztalhoz Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter és Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter. A Jevropejszka Pravda szerint a találkozó után Kuleba az X közösségi oldalon azt írta, hogy a megbeszélés után további javulásra számít Kijev és Budapest kapcsolatában.

Április 4-én online folytatódtak az egyeztetések a két ország képviselői között.

„Néhány hete Ungváron abban maradtunk az ukrán tárgyalópartnerekkel, hogy létrehozunk egy munkacsoportot, melynek feladata lesz megtalálni a módját annak, hogy a kárpátaljai magyar közösség visszakapja mindazon jogait, melyeket 2015 óta folyamatosan vettek el az ukrán parlament törvénymódosítási döntéseivel.

Ungváron 11 pontban foglaltuk össze várakozásainkat, 11 ponton van szükség előrelépésre ahhoz, hogy elmondhassuk, helyreállnak a magyar nemzeti közösség identitásmegőrzéshez és nyelvhasználathoz fűződő jogai.

Ma Budapesten, Kijevben, Brüsszelben és Ungváron ültünk össze – legalábbis virtuálisan – annak érdekében, hogy folytassuk a közös munkát. Jó bizalmi alapot ad mindehhez az az előrelépés, amelyet az fog jelenteni, hogy hétfőn (április 8-án – a szerk.) végre aláírásra kerül a magyar–ukrán határforgalmi megállapodás, melynek nyomán új átkelőt nyitunk a határunkon és bővítjük a határátkelők kapacitásait” – írta Facebook-oldalán Szijjártó Péter.

Az ukrán és a magyar kormányküldöttség online egyeztetéséről Andrij Jermak, az Elnöki Hivatal vezetője számolt be részletesebben Telegram-csatornáján.

„A magyar fél által javasolt 11 pontból ötben lényegében már megegyeztünk. A nemzeti közösségek kérdéseiben vannak a munkacsoportok által kidolgozott és előzetesen rögzített álláspontok. A munka folytatódik, és a lehető legrövidebb időn belül befejeződik.

Jelentős előrelépés történt a logisztikai és szállítási képességek bővítésében is a közös határon. Így az Asztély–Beregsurány ellenőrző ponton már ebben a hónapban engedélyezik a teherautók áthaladását súlykorlátozás nélkül. Ezenkívül megnyílik az új Nagypalád–Nagyhódos átkelőhely. Ez segít csökkenteni a sorokat a magyar határon.

Az új távlatok a gazdasági, infrastrukturális, szociális és egyéb területeken lehetővé teszik, hogy országaink erősebbekké és gazdagabbakká váljanak. Ezen területek mindegyikén közös munkacsoportok jöttek létre. És ezek máris kidolgozták a hatékony megoldások csomagját” – írta Jermak.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint, melyet az MTI idéz, Szijjártó Péter a NATO–Ukrajna Tanács április 4-i ülését követő sajtóértekezletén is kitért a kárpátaljai magyar nemzeti közösség jogaival kapcsolatos vitás kérdésekre.

„Ragaszkodunk ahhoz, hogy Ukrajnának vissza kell adnia azon jogokat a magyar nemzeti közösségnek, amelyekkel kilenc esztendővel ezelőtt már rendelkeztek, amely jogok a garanciáját jelentik annak, hogy a magyar nemzeti közösség meg tudja őrizni identitását az anyanyelvhasználaton keresztül az oktatási rendszerben, a kultúrában, a közigazgatásban vagy éppen a médiában” – sorolta a magyar külgazdasági és külügyminiszter.

Beszámolt arról is, hogy a nap folyamán újra összeült a magyar és az ukrán kormány által felállított közös oktatási munkacsoport, de egyelőre nem közeledtek jelentősen az álláspontok. Jó hírnek nevezte ugyanakkor, hogy e héten újra összeül a testület, amelynek vezetői külön is egyeztetni fognak.

(ntk/eurointegration.com.ua/MTI)