Bulgakov is lekerül a térképekről

2024. április 10., 13:18

Az Ukrán Nemzeti Emlékezet Intézetének vezetője, Anton Drobovics április 4-én kifejtette, mi lesz a Mihail Bulgakovról elnevezett földrajzi és egyéb objektumok neveivel, miután a szakértői bizottság március végén „ukranofóbnak”, sovinisztának és birodalompártinak nyilvánította az írót – jelentette a DW.

A bizottság többek között megállapította, hogy a Bulgakovnak szentelt földrajzi nevek, jogi személyek megnevezései, az emlékművek és emléktáblák „az orosz birodalmi politika szimbólumait tartalmazzák”, nevének további használata az ilyen objektumok megnevezésében „az orosz birodalmi politika propagandája”.

A Kultura Rádió adásában Drobovics összességében egyetértett a bizottság álláspontjával, bár „kissé emocionálisnak” nevezte. Ami pedig ennek a döntésnek a következményeit illeti, szerinte ezután Bulgakov emlékműveinek el kell tűnniük az ukrán utcákról, és a nevét eltávolítják a különböző megnevezésekből.

„Olvasni Bulgakovot? – kérem szépen. Kutatni? – amennyit csak akarják. Valaki szereti? – váljék egészségére. De nem lesz utca, emlékmű és objektum elnevezve róla” – magyarázta Drobovics.

Egyúttal jelezte, szó sincs az íróról elnevezett intézmények, köztük a kijevi Bulgakov Irodalmi Emlékmúzeum bezárásáról.

„Az intézet ellátja a megfelelő ajánlásokkal a kijevi Bulgakov-múzeumot. A törvény értelmében kénytelenek lesznek nevet változtatni, de senki sem tiltja, hogy továbbra is Bulgakov munkásságáról, más korabeli kijeviek munkásságáról meséljenek” – magyarázta Drobovics.

A tisztviselő meggyőződésének adott hangot, hogy a múzeumnak továbbra is működnie kell, mert egyedülálló gyűjteménnyel rendelkezik. Drobovics ugyanakkor megjegyezte, hogy el kell mondani a „teljes igazságot” az íróról, többek között ami „az antiszemitizmust, szovjetellenes és birodalompárti álláspontját” illeti.

(hk/dw.com)