Katonai szolgálat: Megszűnik a „korlátozottan alkalmas” státusz

2024. április 10., 09:58 , 1205. szám

Április 4-én hivatalosan is kihirdették azt a törvényt, amely megszünteti a katonai szolgálatra „korlátozottan alkalmas” státuszt. A jogszabály egy hónap múlva, május 4-én, lép hatályba. A Védelmi Minisztérium tájékoztatót adott ki a státusz eltörlésének következményeiről, valamint az érintett katonák és sorkatonák helyzetének változásáról – jelentette a DW.

A tárcánál jelezték, hogy a katonai szolgálatra „korlátozottan alkalmas” státuszúaknak az új besorolást („alkalmas” vagy „alkalmatlan”) nem adják meg automatikusan. Ehhez kilenc hónapon belül – 2025. február 4-ig – újra meg kell jelenniük a katonai orvosi bizottság (VLK) előtt.

A törvény hatályba lépése után a kormánynak három hónap áll rendelkezésére, hogy döntsön a betegségek, kóros állapotok azon frissített listájáról, amelynek alapján a katonai szolgálatra való alkalmasságot/alkalmatlanságot megállapítják majd.

Az ismételt vizsgálat után az alkalmatlannak talált katonákat leszerelik, akik viszont alkalmasnak bizonyulnak, folytatják a szolgálatot. Az alkalmatlannak ítélt hadköteleseket törlik a katonai nyilvántartásból, az alkalmasak behívhatókká válnak katonai szolgálatra.

A BBC News Ukrajina összeállításában rámutat, hogy a gyakorlatban számos probléma adódott az eddigi szabályozásból, különösen azért, mert a katonai alakulatoknál a háborús viszonyok közepette nem mindig lehet betartani a katonai orvosi bizottságok ajánlásait arra vonatkozóan, hogy milyen feladatok ellátására vezényelhetők a katonai szolgálatra korlátozottan alkalmasak. Az alakulatok parancsnokai arra sincsenek berendezkedve, hogy ezt az igénylő katonáiknak új szolgálati helyet keressenek szükség esetén. A „problémás” katonák számát időközben tovább növelik azok, akik sebesülésből felépülve válnak korlátozottan alkalmassá a további szolgálatra, vagyis nem térhetnek vissza korábbi szolgálati teendőik ellátásához.

Csakhogy a korlátozott alkalmasság eltörlése is kérdéseket vet fel. A BBC által megszólaltatott jogvédők szerint lehetetlen mindenkit alkalmasakra és alkalmatlanokra osztani, mindenképpen szükség lenne valamilyen „átmeneti állapotra”, amely hátországi, ellátó alakulatoknál való szolgálatot feltételezne. Ellenkező esetben könnyen előfordulhat, hogy olyan személyeket fognak alkalmatlanokká nyilvánítani, akik bizonyos korlátok között hasznára lehetnének a hadseregnek és szeretnék is folytatni a szolgálatot, miközben olyan embereket küldhetnek a harctérre, akik arra valójában nem alkalmasak. Ebből a szempontból meghatározónak bizonyulhat az alkalmatlanná nyilvánítás alapjául szolgáló betegségek új listája, amelynek alapján a katonai orvosi bizottságoknak dönteniük kell majd – mutatnak rá. Addig is, amíg nem készül el az új lista, a bizottságoknak az eddigi jegyzék alapján kell folytatniuk a munkát.

Korábban jelentették, Volodimir Zelenszkij elnök április 2-án aláírta a „korlátozottan alkalmas” státusz eltörléséről szóló törvényt.

(szcs/dw.com/bbc.com)