Nyomásgyakorlás a médiára idézéssel: Alacsonyabb beosztásba helyezték át a TTSZTK munkatársát az incidens után

2024. április 10., 14:42

A kijevi Szolomjanszki Területi Toborzó és Szociális Támogatási Központ vezetőjét alacsonyabb beosztásba helyezték át – jelentette az Ukrajinszka Pravda az Ukrán Fegyveres Erők Vezérkarának megkeresésükre küldött válasza alapján.

„Az Ukrán Fegyveres Erők főparancsnokának utasítására a Szolomjanszki Területi Toborzó és Szociális Támogatási Központ vezetőjét a Szlidsztvo.Info újságírójával történt incidens után más szolgálati helyre helyezték át” – írta a Vezérkar.

Tájékoztatásuk értelmében a katonát a hadsereg egyik harcoló alakulatához, alacsonyabb beosztásba helyezik át.

Április 9-én jelentették, hogy Vaszil Maljuk, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) vezetője felfüggesztette hivatali teendői ellátása alól Ilja Vityukot, az SZBU főosztályvezetőjét a Szlidsztvo.Info újságírói által nyilvánosságra hozott információk ellenőrzésének idejére és a frontvonalba küldte őt.

Az ügy előzménye, hogy oknyomozó újságírók találtak egy piaci áron 20 millió hrivnya értékű lakást, amelyet 2023 decemberében vásárolt meg az SZBU főosztályvezetőjének felesége. Ugyanakkor Ilja Vityuk vagyonnyilatkozatában az szerepel, hogy a lakásért 12,8 millió hrivnyát fizettek.

Április 6-án vált ismertté, hogy a tényfeltáró riportot követően a TTSZTK munkatársai megpróbáltak idézést kézbesíteni a Szlidsztvo.Info újságírójának, Jevhenyij Suljhatnak.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat és a Védelmi Minisztérium a Vezérkarral együtt bejelentették, hogy ellenőrzik a Szlidsztvo.Info által közzétett információkat arról, hogy az SZBU egyik munkatársát leleplező tényfeltáró riportot követően megpróbáltak idézést kézbesíteni az újságírójuknak.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)