A parlament elfogadta a mozgósításról szóló törvényt

2024. április 11., 11:08

A Legfelső Tanács elfogadta második olvasatban a mozgósításról szóló, 10449. számú törvényjavaslatot. A jogszabályt 283 képviselő szavazta meg – jelentette az RBK – Ukrajina április 11-én, csütörtökön.

Jaroszlav Zseleznyak képviselő (Hang frakció) jelezte, hogy a Rada figyelembe vette az illetékes parlamenti bizottság 31 módosító indítványát, valamint azt az indítványt, amely kivette a dokumentumból a leszerelésre vonatkozó rendelkezést.

Most, hogy a parlament második olvasatban is elfogadta, a házrendnek és az Alkotmánynak megfelelően a dokumentumot alá kell írnia a parlament elnökének, majd az államfő elé terjesztik aláírásra. A jogszabály egy hónappal azután lép hatályba, hogy az elnök is aláírta.

A törvény egyebek mellett a sorkatonai szolgálat helyett bevezeti a békeidőben öt, háború idején három hónapos katonai alapszolgálatot. A 24 év alattiak megválaszthatják az alapszolgálat évét és időszakát. Bevezetik az általános katonai alapkiképzést az oktatási intézményekben: 2025-től a felsőoktatási intézmények programjának részévé válik – tulajdonformától függetlenül.

Megmaradt a rokkantak és a fogságból szabadultak leszerelésére vonatkozó norma (ha a katona nem kívánja folytatni a szolgálatot).

A katonai szolgálatra korlátozottan alkalmasnak nyilvánítottaknak újra meg kell jelenniük a katonai orvosi bizottság előtt. A 2022. február 24. után II., vagy III. csoportos rokkantnak nyilvánított személyeknek ismételten át kell esniük az egészségügyi vizsgálaton a katonai szolgálatra való alkalmasságuk megállapítása céljából.

Korlátozzák a katonai szolgálat alól kibújók gépjárművezetési jogát. Lesznek azonban kivételek.

Minden katonai nyilvántartásban szereplő – vagy onnan törölt – 18 és 60 év közötti személynek magánál kell hordania a katonai regisztrációs okmányát, és azt köteles bemutatni a TTSZTK képviselőjének, a rendőrnek vagy a határőrnek a felszólítására.

(rbc.ua/Kárpátalja)