Villámcsődület a főiskolán

Vers a tér(b)en

2024. április 12., 14:09 , 1206. szám

A magyar költészet napján, József Attila születésnapján a Pro Cultura Subcarpathica (PCS) civil szervezet ismét meghirdette a Vers a tér(b)en névre keresztelt villámcsődületet, angolosan flash mobot. Beregszászban, a Rákóczi-főiskola átriumában több mint félezer fiatal szavalta együtt Váci Mihály Még nem elég! című versét.

A szervezők nevében Molnár Krisztina köszöntötte a megjelenteket. A háború miatt Beregszász főteréről a főiskola belső terébe kényszerült rendezvényük kapcsán elmondta, hogy Kárpátalja legkülönbözőbb részeiről, 25 magyar iskolából, több mint 500 diák és kísérőik jelentek meg az eseményen, hogy április 11-én, pontban 11 óra 11 perctől közösen szavaljanak. A PCS civil szervezet 2015-ben indította el versmondó flash mobját, azzal a céllal, hogy az adott évben jubiláló magyar kötő egy versét közösen szavalják el. 2024-ben, tizedik alkalommal, a száz éve született Váci Mihály Még nem elég! című költeményét emelték ki a remekművek sorából.

„A költészet egy olyan híd, amely összeköti a múltat a jelenünkkel és megvilágítja az utat a jövő felé. A szavak ereje által képesek vagyunk átérezni a mások által megélt érzéseket és tapasztalatokat. Kívánom, hogy legyen a költészet mindig része életünknek és inspiráljon bennünket a szépség, az emberség és az álmok felé vezető úton. Kellemes rímelést kívánok mindenkinek!” – fogalmazott köszöntőbeszédében Jusztin Miklós beregszászi magyar konzul.

Orosz Ildikó, a PCS és a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola elnöke emlékeztette a fiatalokat arra, hogy számunkra, kárpátaljai magyarok számára a magyar költészet napja több mint egy versünnep. „A kommunizmus idején, amikor a Szovjetunióhoz tartozott ez a terület, a nemzeti és vallási ünnepeinket nem volt szabad ünnepelni. Egy volt, amit lehetett ünnepelni, a költészet napját. Ekkor fogalmazhattunk meg minden olyan magyar nemzeti és vallási gondolatot, amelyre máskor nem volt módunk” – idézte fel az elnök asszony, hogy miért is volt annyira fontos Kárpátalján április 11., a magyar költészet napja, és miért annyira fontos ez az ünnep számunkra ma is.

Váci Mihály Még nem elég! című költeményét először Orbán Viktória, a Rákóczi-főiskola filológus hallgatója, a PCS munkatársa szavalta el, majd vele együtt minden jelenlévő együtt mondta a jól ismert verssorokat.

A közös versmondást követően a résztvevők számára kihelyezett Váci Mihály-portré körüli fehér papíron hagyhatták a jelenlévők a kézjegyüket, emlékként.

A villámcsődület végén az X-Faktor tehetségkutató műsorból ismert Beretka Ádám énekelt általa megzenésített Radnóti-, Petőfi- és József Attila-verseket, valamint saját szerzeményeit.

A programja végén a fiatalokkal hosszasan fényképezkedő, szelfiző Beretka Ádám tudósítónknak elmondta, hogy először lépett fel megzenésített verseket felvonultató előadással, inkább klubkoncertekre, fesztiválokra szokták hívni. Saját dalai mellett eddig csak egy verset zenésített meg, Petőfi Sándor Szeptember végén című költeményét, amivel tavaly nyert a Petőfi Felhő pályázaton. A többi énekelt vers mind a mostani, beregszászi fellépésre készült. Ádám elárulta: „Most úgy néz ki, hogy több vers­megzenésítést is fogok készíteni, mert tetszik ez az irány. Egyébként saját dalokkal foglalkozom. Nagyon örülök az itt, Beregszászban megtapasztalt szeretetteljes fogadtatásnak. Örömmel jöttem Beregszászba, mert úgy gondolom, hogy a szeretet, a mély szövegek, gondolatok nagyon fontosak a mai világban, pláne egy háborús országban.”

A villámcsődületet követően a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Filológia Tanszéke is szervezett az átriumban egy költészetnapi megemlékezést. Csordás László, a Magyar Tanszéki Csoport oktatója Weöres Sándort idézve elmondta, hogy 10–12 éves korunkig mindannyian költők vagyunk, a legtöbb ember ekkorra veszíti el költői vénáját. Akik nem hajlandók elveszíteni, azok közül kerülnek ki később a költők és az értő versolvasók. Az ezt követő, a tanszék által összeállított zenés-verses montázs az élet és a felnőtt lét fontos dolgait igyekezett megragadni Reményik Sándor, Juhász Gyula, József Attila és más ismert költőink versei alapján.

Az esemény végén sor került a Filológia Tanszék és a Hallgatói Önkormányzat által meghirdetett versíróverseny eredményhirdetésére. A zsűri döntése értelmében 1.Vári Vivien Csendre várva, 2. Radvánszky Ágoston Jobbá leszel, 3. Fancsik Eszter Kárpátok ábécéje című versét sorolták az első három helyre, a díjazott fiatal költők el is szavalták versüket.                

B. Zs.